Chcete doma vypěstovat avokádo? Obrňte se trpělivostí

 Ostatní 
24. března 2018 13:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S prvním plodem počítejte až za několik let Shutterstock
V obchodě ze všeho nejdříve zamíříte do oddělení ovoce a domů si pravidelně odvážíte několik kousků avokáda? Pecky z plodů nevyhazujte a zkuste si vypěstovat vlastní úrodu. Doma se můžete vrhnout na pěstování avokáda hned.

Předem je však nutné upozornit, že na první plody si budete muset počkat až tři roky, výsledek ale bude stát za to. Až si zase jednou pochutnáte na avokádu, pecku dejte bokem a následně ji očistěte od zbytků dužiny a omyjte studenou vodou. Prohlédněte si tvar pecky a postavte ji špičatější částí nahoru. Tudy porostou lístky. Dolní částí se zase prorostou kořeny. Jak vybrat pomelo, aby bylo sladké a šťavnaté?

Nyní bude potřeba několik párátek. Po stranách je do pecky zabodněte tak hluboko, aby ji párátka udržela. Vložte ji do misky, aby pecka byla z poloviny ponořená ve vodě. Špičatý vrchol nesmí stát ve vodě, proto do ní ponořte ten druhý konec. Takto připravenou pecku postavte na okenní parapet s dostatečným slunečním světlem. Nezapomeňte měnit pravidelně vodu za čistou, aby nedošlo k přemnožení bakterií a vzniku plísně.

Následuje proces vyčkávání, který bude celkově trvat několik měsíců. Pecku choďte jednou za několik dní kontrolovat, zda na špičaté části nezpozorujete prasklinu. Ven se začne drát stonek, na kterém začnou růst první lístky. Pokud vrchní část vyraší, je vhodný čas na zasazení semena do květináče tak, aby vrchní třetina vyčnívala ze zeminy. Ideálně použijte substrát pro množení nebo výsev.

Pravidelně zaštipujte

Nyní již můžete o avokádo pečovat jako o každou běžnou rostlinu. Jakmile povyroste, přesaďte avokádo do většího květináče. Optimální teplota pro rostlinu v létě je kolem 25 stupňů. V zimě vyhovuje teplota kolem dvanácti stupňů, v zimním období i méně zalévejte. V létě naopak zalévejte vydatněji. Rostlinu také pravidelně zaštipujte. Tím povzbudíte tvorbu postranních výhonů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve