Nenechávejte výběr stanu na poslední chvíli. Poradíme vám, na co se zaměřit

 Ostatní 
21. dubna 2018 13:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobrý stan můžete rozložit prakticky kdekoliv Pexels
Už se nemůžete dočkat léta, až na víkend dáte sbohem ruchu velkoměsta a vyrazíte načerpat novou svěží energii do volné přírody? Ke kempování neodmyslitelně patří stan, ale ten váš už dosluhuje? Pořiďte si ho s předstihem, poradíme vám, jak vybrat ten správný.

Než se vypravíte na nákup, rozmyslete se, za jakým účelem chcete stan používat. Na odpovědi hodně záleží, protože se od ní odvíjí výběr vhodné konstrukce stanu, hmotnosti i samotná cena.

Pokud vyrážíte do kempu autem a stan následně rozložíte na místě, nemusíte se omezovat hmotností ani objemem sbaleného stanu. Ve výběru se prakticky nemusíte omezovat. Cenově vyjde okolo pěti tisíc korun. Co všechno je potřeba pro kempování, jsme psali zde.

Pokud vyrážíte na několikadenní výlety pouze s batohem na zádech, musíte vybírat jinak. Zaměřte se na stan s nižší hmotností, odolnou konstrukcí i na jeho objem ve sbaleném stavu. Dalším důležitým aspektem je snadné a rychlé stavění a opětovné balení stanu, aby se člověk bez zbytečného zdržování uložil ke spánku a ráno zase byl co nejdříve na cestách. V tomto případě očekávejte investici ve výši do tří tisíc korun.

Ruku v ruce s častým stavěním a skládáním stanu jde i typ tyče. Ideální jsou rozhodně duralové tyče, které častému ohýbání a povolování čelí o poznání lépe než laminátové a durawrapové pruty.

Extrémní podmínky

Pokud patříte mezi nadšence, kteří rádi zamíří do míst, kde vládnou extrémní podmínky pro stanování, poohlédněte se po expedičním stanu. Ze všech typů v něm nejlépe přečkáte například hustou sněhovou chumelenici. Stan je speciálně navržený tak, aby se dal používat ve všech ročních obdobích a vydržel dlouhé roky. Za kvalitou však stojí i cena, která se bude pohybovat okolo deseti tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve