Děsí vás hromady sněhu před domem? Práci vám usnadní skvělý pomocník

 Ostatní 
05. ledna 2019 08:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky sněhové fréze odklidíte hromady sněhu bez námahy Depositphotos
Možná už máte dost namáhavého odhazování sněhu před domem lopatou a řešíte, jak se množství sněhu zbavit jednodušeji. Řešením může být pořízení sněhové frézy. Musíte si ale dobře vybrat, každému může totiž vyhovovat jiný typ.

Letošní zima zjevně nebude chudá na sníh, což může těšit lyžaře, ale je jasné, že hromady sněhu z chodníků před domem bude třeba odstranit. Pokud si nechcete zničit záda pracným odklízením sněhu pomocí lopaty, možná vás osloví sněhová fréza. Díky tomuto stroji pro vás bude odklízení sněhu doslova hračka. Než si ale nějakou pořídíte, měli byste o sněhových frézách něco vědět.

V prvé řadě se budete muset rozhodnout, zda si pořídíte benzínovou (jednostupňovou či dvoustupňovou) nebo elektrickou frézu. Každy typ má svoje výhody a zápory, nicméně nejvíce kupovanými jsou benzínové frézy. V potaz musíte vzít hned několik věcí.

Uklízený povrch

Jedním z nejdůležitějších faktorů při nákupu sněhové frézy je typ plochy, kterou budete čistit. Máte-li dlážděné chodníky a příjezdové cesty, bude elektrická fréza stačit. Pokud máte na zahradě nebo před domem nezpevněné povrchy, raději zakupte výkonnější benzínovou frézu.

Velikost plochy pro odklízení

Elektrická fréza je podstatně levnější než benzínová, ale v některých případech není radno šetřit. Pro větší plochy, jako jsou příjezdové cesty přes 40 metrů dlouhé, je rozhodně vhodnější pořídit si benzínovou sněhovou frézu.

Typ odklízeného sněhu

Elektrickou frézu využijete pouze na odklízení čerstvě napadlého sněhu, který není uježděný, mokrý nebo přemrzlý. Elektrická fréza totiž nedokáže takový sníh odkrojit.

S benzínovou frézou můžete odklízet jakýkoliv druh sněhu. Tyto frézy si poradí s čerstvým, přemrzlým nebo mokrým sněhem. Benzínovou frézu nezastaví ani ušlapaný nebo uježděný typ sněhu, který fréza pilovým šnekem odřezává.

Nadstandardní funkce

Sněhové frézy nabízejí i nejrůznější nadstandardní funkce, záleží ale na vás, kolik chcete do svého nového pomocníka investovat.

Světlomet

Pro práci za tmy nebo ve špatně osvětlených místech je dobré si například vybrat frézu se světlometem.

Elektrický start

Pro snadný start bez nutnosti startovat frézu tahem lanka zvažte koupi frézy s elektrickým startérem. Elektrický start musí být zapojen do zásuvky prodlužovacím kabelem. Poté stačí stisknout tlačítko Start na řídící jednotce, tím dostanete motor do chodu. Následně odpojíte kabel a můžete začit s odklízením sněhu.

Elektrické sněhové frézy

Jsou určeny pro odklízení čerstvě napadnutého sněhu na menších a pevných plochách (asfalt, beton). Sněhová fréza je tichá a lehká, proto je také tento stroj snadno ovladatelný. Tyto frézy vyžadují minimální údržbu. Elektrická fréza je limitována délkou prodlužovacího kabelu. Vyrábějí se v jednostupňovém provedení. Pořídit ji lze už kolem 2 500 korun. Pokud je vám ale líto peněz, nezbude vám nic jiného, než se opět spolehnout na hrablo. O tom, jak vybrat správnou lopatu na sníh, jsme psali zde.

Benzínové sněhové frézy

Jsou vybaveny konstrukcí ocelového přihrnovacího šneku. Ten si díky speciálnímu tvaru zubů na povrchu dokonale poradí i se zledovatělým sněhem a jeho úkolem je v první fázi přihrnout sníh k ústí vyhazovací turbíny. Ve druhé fázi je sníh pomocí této turbíny vytlačen do výhozového komínku. Díky této technologii je fréza schopná zpracovat daleko více sněhu za kratší časový úsek. Tento typ je vhodný pro rychlý úklid sněhu z větších ploch, chodníků, cest, parkovišť a podobně. Benzínové frézy zvládnou v pohodě i nezpevněné povrchy. Jednostupňový model pořídíte už za asi 5 tisíc korun, dvoustupňové modely se pak dají koupit za 10 tisíc korun a víc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47