Lopuch plstnatý má řadu léčivých účinků

 Ostatní 
17. dubna 2018 14:47 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato bylina může člověku dobře posloužit Pixabay
Lopuch plstnatý najdete v lese už nyní. Dětem často slouží na hraní, když po sobě házejí pichlavé kuličky jeho květů. Jinak ale nepatří mezi oblíbené rostliny. Kromě kuliček zachytávajících se na oblečení se na tom podepisuje i jeho hořkoslaná chuť. Přitom má léčivé účinky.

Léčivé účinky má především kořen lopuchu, který se vykopává na jaře dříve, než vyžene listy, ale pouze v prvním roce vegetace. Rostliny, které kvetly před rokem, již nemají dostatek účinných látek. Mimo kořen můžeme používat také mladé listy a semena lopuchu, z nichž se vyrábějí kosmetické přípravky na vlasy.

Kromě lopuchu plstnatého (Arctium tomentosum) lze na jaře najít v lese i tyto houby.

Detoxikační účinky lopuchu

Prvořadou léčivou schopností lopuchu je silné čištění, detoxikace krve. Řadí ho to mezi výborné rostlinné léky na všechny druhy kožních chorob, přičemž se používá zevně i vnitřně. Známé jsou příznivé účinky lopuchu na růst vlasů, pomáhá proti vypadávání, při lupech i při maštění vlasů a opticky zvětšuje jejich objem.

Další dobrou vlastností lopuchu je mírné rozpouštění žlučových a močových kamenů. Bylina ale také může způsobit průjem a vyvolat pocení. Posílí vás ale při jarní únavě. Při vnějším použití pomáhá látka z lopuchu při plísňových onemocněních kůže a slouží také k omývání obličeje při uhrovitosti a mastné pleti.

Spařené, trochu podrcené listy je dobré přikládat na otoky a svědivé vyrážky, stejně poslouží i silný odvar z kořene nebo listů. Na modřiny se používá rozmačkaný list lopuchu.

Odvar na posílení vlasů

Na posílení vlasů si zase můžete připravit odvar z pěti dílů kořene lopuchu, stejného množství nati kopřivy, tří dílů listu břízy, tří dílů listu ořechu a dvou dílů květu heřmánku.

Jednu lžíci kořene vaříme v půllitru vody tři až pět minut. Potom přidáme jednu lžíci směsi ostatních bylin, odstavíme a necháme asi 15 minut vylouhovat. Přecedíme. Vlasy umyjeme běžným šamponem a opláchneme. Potom masírujeme pokožku na hlavě prsty nebo vhodným kartáčkem a zároveň vtíráme odvar ke kořínkům vlasů. Nakonec ještě vlasy odvarem důkladně propláchneme. Pro pěkný růst vlasů a odstranění lupů opakujeme kúru dvakrát týdně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve