Avokádová pomazánka - základem je výběr avokáda
Ostatní
18. ledna 2015 10:00
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Avokádo obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá našim očím. Kromě toho je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A. / Wikimedia Commons/Nikodem Nijaki
Avokádo využijete v kuchyni do nespočtu receptů, je ale potřeba už v obchodě vybrat to správné. Musí být četsvé, ale dokonale zralé, abyste si opravdu pochutnali.
Barva avokáda může být rozdílná. Zelená avokáda bývají protáhlá a větší. Černá či černo-fialová barva neznamená, že je plod zkažený, nýbrž se jedná pouze o jiný druh. Černá avokáda bývají menší a mají více kulatý tvar. Často se prodávají pod označením „prémiová“, čímž se myslí pouze to, že jsou ideálně zralá a neměli byste s jejich konzumací otálet.
Dužnina avokáda je za zralosti žluto-bílá. Nezralé avokádo má dužninu hodně nazelenalou, mírně nazelenalé může být u slupky. Nejvíce zdravých látek se v avokádu nachází blízko slupky. V samém srdci avokáda je jádro hnědé barvy, které nekonzumujeme. Dužnina by měla být měkká a tak jemná, aby byla roztíratelná; nahnědlá barva symbolizuje příliš zralé (až zkažené) avokádo. Že bylo avokádo zralé, poznáte i podle mírně nasládlé oříškové chuti.
Na slupce avokáda nesmí být tmavé skvrny (u černě zabarvených avokád si všímejte drobných poškozených míst na slupce). Na omak je zralé avokádo po pomačkání měkké, ale ne příliš (hlavně ne kašovité). Stopka avokáda nesmí být vyschlá a nesmí vypadávat od plodu. Vypadne-li zbytek dřevnaté stopky, odkryje se vám vnitřek avokáda. Bude-li mít podezřelou našedlou barvu, nekupujte jej.
Avokádová pomazánka
1ks avokáda
1 balíček lučiny
1ks cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř
citrón
Zralé avokádo rozpůlíte, vyjmete pecku, oloupete a dužinu rozmačkate. Zakapete citrónem. Cibulku oloupete a najemno ji nakrájíte. Oloupete a utřete česnek.
Česnek, cibuli a lučinu přidáte k misce do avokáda a vše utřete. Podle chuti dopepříte a dosolíte.
Pomazánka z avokáda je výborná například na opečených toastech.
Barva avokáda může být rozdílná. Zelená avokáda bývají protáhlá a větší. Černá či černo-fialová barva neznamená, že je plod zkažený, nýbrž se jedná pouze o jiný druh. Černá avokáda bývají menší a mají více kulatý tvar. Často se prodávají pod označením „prémiová“, čímž se myslí pouze to, že jsou ideálně zralá a neměli byste s jejich konzumací otálet.
Dužnina avokáda je za zralosti žluto-bílá. Nezralé avokádo má dužninu hodně nazelenalou, mírně nazelenalé může být u slupky. Nejvíce zdravých látek se v avokádu nachází blízko slupky. V samém srdci avokáda je jádro hnědé barvy, které nekonzumujeme. Dužnina by měla být měkká a tak jemná, aby byla roztíratelná; nahnědlá barva symbolizuje příliš zralé (až zkažené) avokádo. Že bylo avokádo zralé, poznáte i podle mírně nasládlé oříškové chuti.
Na slupce avokáda nesmí být tmavé skvrny (u černě zabarvených avokád si všímejte drobných poškozených míst na slupce). Na omak je zralé avokádo po pomačkání měkké, ale ne příliš (hlavně ne kašovité). Stopka avokáda nesmí být vyschlá a nesmí vypadávat od plodu. Vypadne-li zbytek dřevnaté stopky, odkryje se vám vnitřek avokáda. Bude-li mít podezřelou našedlou barvu, nekupujte jej.
Avokádová pomazánka
1ks avokáda
1 balíček lučiny
1ks cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř
citrón
Zralé avokádo rozpůlíte, vyjmete pecku, oloupete a dužinu rozmačkate. Zakapete citrónem. Cibulku oloupete a najemno ji nakrájíte. Oloupete a utřete česnek.
Česnek, cibuli a lučinu přidáte k misce do avokáda a vše utřete. Podle chuti dopepříte a dosolíte.
Pomazánka z avokáda je výborná například na opečených toastech.
Kam dál?