Hrozící povodně: Jak se na ně připravit a co určitě nepodcenit

 Ostatní 
06. září 2018 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před dveře naskládejte pytle s pískem Shutterstock
Zatopený dům může mít na svědomí dlouhotrvající déšť, ale i bleskové povodně. Uchraňte svůj domov před vodou. Poradíme vám, jak se zachovat při povodních.

V případě hrozících povodní uzavřete okna a utěsněte všechny otvory, kterými by se do domu mohla dostat voda. Pokud máte šikmý vjezd do domu a hrozí, že by voda mohla vyplavit garáž či sklep, zkontrolujte odvodňovací žlab. Uvnitř nesmí být žádné překážky, například v podobě kamenů, listí nebo větviček stromů. Odtoková cesta musí být průchodná. Dveře či vrata pro vstup do domu důkladně utěsněte. Ideální jsou pytle s pískem.

Přestěhujte nábytek

Přestěhujte cenný nábytek do výše položených míst nebo do vyšších pater. Z ohroženého prostoru dostaňte pryč i nebezpečné látky, které v domě skladujete. Mezi ně patří i přípravky na úklid domu. V okolí budovy odstraňte nebo řádně zajistěte snadno odplavitelné předměty. Jak se zachovat při evakuaci, jsme psali zde.

Pokud chováte zvířata, včas je evakuujte na bezpečné místo. V případě, že povodně nastoupily nečekaně rychle, vypusťte zvířata z chovatelských objektů, aby sama mohla uniknout před povodní. Zabráníte tak jejich utopení a následnému šíření infekcí a zápachu. Zvířata je vhodné označit například štítkem, aby je bylo možné po povodni identifikovat a vrátit zpět majiteli. 

Zavolejte pomoc

V případě, že se z domu nedokážete sami dostat, včas požádejte o pomoc povodňový orgán obce nebo hasiče. Před opuštěním domova uzavřete přívod vody, plynu a elektrické energie a uhaste veškerý otevřený oheň. S sebou si nezapomeňte vzít evakuační zavazadlo. Mělo by obsahovat osobní doklady, peníze a cennosti, pravidelně užívané léky, potřeby osobní hygieny, mobil s nabíječkou, balenou vodu, trvanlivé potraviny a náhradní oblečení, boty, deku nebo spacák a pláštěnku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008