Nečekejte, až ořechy dozrají. I ze zelených se dají vytvořit hotové delikatesy
Listy ořešáku mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet tyto stromy do blízkosti hnojišť. Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí.
Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Pokud si chcete nasbírat čerstvé listy, ideálním obdobím je červen. Zelené ořechy by se měly sbírat do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé vlašské ořechy se pak sbírají v září.
Zelené ořechy
Zelené ořechy jsou nejenom skutečnou lahůdkou, ale jsou i výjimečně zdravé. Dá se z nich vyrobit sirup, džem, kompot, likér nebo i odvar. Obsahují velké množství vitaminu C. Pozitivně ovlivňují řadu věcí. Jsou skvělým posilovačem imunity, fungují proti únavě a depresi, detoxikují organismus, posilují játra a žaludek, čistí krev, sliznici jícnu a podporují i vylučování těžkých kovů. Olej ze sušených zelených ořechů zase posiluje vlasy a snižuje tvorbu lupů. Džem ze zelených ořechů pro změnu oživí a osvěží unavenou pleť.
Zelené ořechy je ale dobré konzumovat nejenom pro jejich zdraví prospěšné vlastnosti, ale i pro kulinářské zážitky: jsou dokonalou přílohou k masu, jako přísady do zeleninových salátů, ale výborně se hodí i do ovocných salátů.
Skvělý kompot i likér
Pokud chcete ochutnat zelené ořechy, můžete vyzkoušet některý z následujících receptů.
Kompot ze zelených ořechů
Na vynikající kompot ze zelených ořechů budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 l vody
- zelené ořechy
- 2 kg cukr
- skořice
- hřebíček
Nedozrálé zelené vlašské ořechy operte, hustě propíchejte jehlicí, zalijte studenou vodou a nechte 14 dní vyluhovat. Vodu denně měňte. Ke konci luhování má být slupka ořechu hnědá až černohnědá. Ořechy sceďte, nechte okapat a vařte ve vodě (až lehce sklouznou z nabodnuté jehlice). Pak je nechte vychladnout ve studené vodě a okapejte. Ořechy nasypte do sklenic, zalijte horkým nálevem (svařte na 1 l vody a 2 kg cukru), případně proložte pro chuť hřebíčkem nebo skořicí a uzavřete. Vložte je do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte zahřátím na 95 °C 20 - 40 minut (sklenice 0,7 - 0,9 l - 60 minut, sklenice 0,5 l - 50 minut). Po ukončení sklenice zchlaďte. Ořechy se přidávají do kompotů pro ozdobu, mají výbornou nezapomenutelnou chuť.
Vynikající ořechovka
Z nezralých vlašských ořechů si můžete připravit také výtečnou ořechovku. Tento likér vám podpoří hlavně trávení a chuť k jídlu. Co budete potřebovat:
- 1 kg vlašských ořechů v mléčné zralosti
- 1 l rumu
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vody
Na kořeněný sirup si nachystejte:
- 250 g krupicového cukru
- 500 ml vody
- 5 hřebíčků
- kousek skořice
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- lžíci kandované citrusové kůry
Rozpůlené zelené ořechy naložte do velké lahve a přilijte k nim rum. Lahev dolijte vlažným sirupem svařeným z cukru a vody tak, aby ořechy byly ponořené. Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů, při pokojové teplotě macerovat, až nálev krásně zhnědne.
Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev. Cukr zalijte vodou, přidejte hřebíček, skořici, muškátový oříšek i kandovanou citrusovou kůru a vše provařte.
Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo. Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Surový likér nalijte do vypařených lahví nejlépe se šroubovacím uzávěrem a uzavřete je. Pokud použijete korkové zátky, smočte jejich konce v rozehřátém vosku. Ochutnávat můžete začít už po týdnu. Výbornou pálenku si můžřete připravit i z oskeruše, návod najdete v našem článku zde.