Neprávem opomíjené vločky. Recept na chutnou a zdravou snídani.
Jde vlastně o klasickou ovesnou kaši. Někteří ji dobře znají, jiní se jí vyhýbají. Přitom z nutričního hlediska obsahuje nejen potřebné živiny, ale také mnoho vlákniny a dokáže zásobovat organismus energií na dlouhou dobu. Upravuje zažívání. Pomáhá při redukčních dietách i při vyšších nárocích na výživu.
Vařená kaše
Do mléka nasypeme vločky a přidáme pokrájené jablko a hrozinky. Vaříme do měkka. Přidáme trochu másla a na kolečka nakrájený banán. Porci ozdobíme skořicí. Navrch můžeme dát syrové ovoce. Chceme-li pokrm opravdu zdravý, nesladíme. Bude přirozeně nasládlý od vloženého ovoce. Sacharidů obsahuje dost, ale díky vysokému podílu vlákniny se budou uvolňovat postupně. Pokud by pro vás byla chuť málo sladká, použijte přednostně lžičku medu, který má přece jen o něco příznivější složení a obsahuje i různé zdraví prospěšné látky.
Kaše za studena
Tento recept je velmi podobný, ale je třeba vločky s dostatečným předstihem namočit do mléka. Nejlépe ještě večer, pokud chcete ráno snídat. Hrozinky je dobré namočit též, jinak budou tvrdé a scvrklé. Kaše bude tužší, ale hodí se pro příznivce nevařené stravy.
Tipy na vylepšení
Vločky je možné před použitím upražit na pánvi. Lze použít různé druhy sezónního ovoce. Místo skořice posypat pravým kakaem. Namočené vločky přidat do jogurtu s ovocem. Pokud vám nevyhovuje velikost vloček, můžete je klidně rozemlít a získat vločkovou mouku, kterou lze používat místo mouky hladké na zahušťování jídel i na jemnou kaši.