Květ černého bezu – pro zdraví i do kuchyně
Ostatní
11. května 2015 18:15
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. / Wikimedia Commons/Petr Vilgus
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Čaje, šťávy a sirupy můžete pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat proti nachlazení či horečce.
Sběr a sušení květů černého bezu
Květy vykvétají od května do července. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví, nejlépe za slunných dní kolem poledne. Sušte je v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíte v dobře větrané místnosti. Nikdy nesušte na přímém slunci. Pro pozdější uskladnění odstraňte případné zhnědlé květy, ponechejte si jen ty, které si zachovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujte je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu.
Čaj
Polévkovou lžíci sušeného květu zalijete ¼ litrem vroucí vody, necháte 10 minut vyluhovat a přecedíte. Čaj můžete osladit medem.
Med z květů černého bezu
Ingredience:
25 květů černého bezu
1 velký citron
1 litr vody
1 kg cukru
Květy bezu omyjete a odstraníte velké stonky. Citron oloupete a nakrájíte na kousky. Bezové květy s citronem vaříte asi 20 minut v litru vody, poté odstavíte a necháte ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíte přes plátno, přidáte cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžete přidat ještě citron. Ještě horký med plníte do sklenic a zavíčkujete. Hotový med můžete ještě sterilizovat.
Sirup z bezových květů
Ingredience:
30 velkých květů černého bezu
2 velké citrony (nebo 4 lžičky kyseliny citronové)
2 kg cukru (množství cukru je možno podle chuti snížit až na polovinu)
2 l vychladlé převařené vody.
Omyté květy zbavené nejsilnějších stonků zalijete vychladlou převařenou vodou, přidáte omytý a na kolečka nakrájený citron (nebo kyselinu citronovou) a necháte 24 hodin odstát. Poté přecedíte přes jemné plátýnko, přidáte cukr, který mícháním důkladně rozpustíte, krátce povaříte a plníte do lahví. Při skladování v temnu a chladu vydrží sirup i několik měsíců, popř. ho můžete 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření skladujte v lednici.
Bezinkový ocet
Ingredience:
5 - 10 velkých květů bezinek
0,5 litru octa
Do zavařovací sklenice vložíte čerstvé květy bezinek a zalijete 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjete plátnem a necháte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů. Poté ocet scedíte a naléváte do připravených lahví, dobře zazátkujte. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.
Bezinkové víno
Ingredience:
1,25 l bezinek
4 l vody
1,5 kg cukru
vinné kvasinky (doporučujeme Portské)
Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Sběr a sušení květů černého bezu
Květy vykvétají od května do července. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví, nejlépe za slunných dní kolem poledne. Sušte je v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíte v dobře větrané místnosti. Nikdy nesušte na přímém slunci. Pro pozdější uskladnění odstraňte případné zhnědlé květy, ponechejte si jen ty, které si zachovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujte je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu.
Čaj
Polévkovou lžíci sušeného květu zalijete ¼ litrem vroucí vody, necháte 10 minut vyluhovat a přecedíte. Čaj můžete osladit medem.
Med z květů černého bezu
Ingredience:
25 květů černého bezu
1 velký citron
1 litr vody
1 kg cukru
Květy bezu omyjete a odstraníte velké stonky. Citron oloupete a nakrájíte na kousky. Bezové květy s citronem vaříte asi 20 minut v litru vody, poté odstavíte a necháte ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíte přes plátno, přidáte cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžete přidat ještě citron. Ještě horký med plníte do sklenic a zavíčkujete. Hotový med můžete ještě sterilizovat.
Sirup z bezových květů
Ingredience:
30 velkých květů černého bezu
2 velké citrony (nebo 4 lžičky kyseliny citronové)
2 kg cukru (množství cukru je možno podle chuti snížit až na polovinu)
2 l vychladlé převařené vody.
Omyté květy zbavené nejsilnějších stonků zalijete vychladlou převařenou vodou, přidáte omytý a na kolečka nakrájený citron (nebo kyselinu citronovou) a necháte 24 hodin odstát. Poté přecedíte přes jemné plátýnko, přidáte cukr, který mícháním důkladně rozpustíte, krátce povaříte a plníte do lahví. Při skladování v temnu a chladu vydrží sirup i několik měsíců, popř. ho můžete 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření skladujte v lednici.
Bezinkový ocet
Ingredience:
5 - 10 velkých květů bezinek
0,5 litru octa
Do zavařovací sklenice vložíte čerstvé květy bezinek a zalijete 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjete plátnem a necháte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů. Poté ocet scedíte a naléváte do připravených lahví, dobře zazátkujte. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.
Bezinkové víno
Ingredience:
1,25 l bezinek
4 l vody
1,5 kg cukru
vinné kvasinky (doporučujeme Portské)
Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Kam dál?