Květ černého bezu – pro zdraví i do kuchyně

 Ostatní 
11. května 2015 18:15 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Wikimedia Commons/Petr Vilgus
Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Čaje, šťávy a sirupy můžete pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat proti nachlazení či horečce.

Sběr a sušení květů černého bezu

Květy vykvétají od května do července. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví, nejlépe za slunných dní kolem poledne. Sušte je v co nejkratší době buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíte v dobře větrané místnosti. Nikdy nesušte na přímém slunci. Pro pozdější uskladnění odstraňte případné zhnědlé květy, ponechejte si jen ty, které si zachovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujte je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu.

Čaj

Polévkovou lžíci sušeného květu zalijete ¼ litrem vroucí vody, necháte 10 minut vyluhovat a přecedíte. Čaj můžete osladit medem.

Med z květů černého bezu

Ingredience:

25 květů černého bezu

1 velký citron

1 litr vody

1 kg cukru

Květy bezu omyjete a odstraníte velké stonky. Citron oloupete a nakrájíte na kousky. Bezové květy s citronem vaříte asi 20 minut v litru vody, poté odstavíte a necháte ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíte přes plátno, přidáte cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžete přidat ještě citron. Ještě horký med plníte do sklenic a zavíčkujete. Hotový med můžete ještě sterilizovat.

Sirup z bezových květů

Ingredience:

30 velkých květů černého bezu

2 velké citrony (nebo 4 lžičky kyseliny citronové)

2 kg cukru (množství cukru je možno podle chuti snížit až na polovinu)

2 l vychladlé převařené vody.

Omyté květy zbavené nejsilnějších stonků zalijete vychladlou převařenou vodou, přidáte omytý a na kolečka nakrájený citron (nebo kyselinu citronovou) a necháte 24 hodin odstát. Poté přecedíte přes jemné plátýnko, přidáte cukr, který mícháním důkladně rozpustíte, krátce povaříte a plníte do lahví. Při skladování v temnu a chladu vydrží sirup i několik měsíců, popř. ho můžete 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření skladujte v lednici.

Bezinkový ocet

Ingredience:

5 - 10 velkých květů bezinek

0,5 litru octa

Do zavařovací sklenice vložíte čerstvé květy bezinek a zalijete 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjete plátnem a necháte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů. Poté ocet scedíte a naléváte do připravených lahví, dobře zazátkujte. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

Bezinkové víno

Ingredience:

1,25 l bezinek

4 l vody

1,5 kg cukru

vinné kvasinky (doporučujeme Portské)

Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky