Vyrobte si za pár minut past na komáry a budete mít klidnou noc

 Ostatní 
12. července 2019 11:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Lapač komárů je založen na jednoduchém principu Shutterstock
Stačí vám k tomu pět minut, zhruba tři koruny a aspoň trochu šikovné ruce. A ve chvíli můžete mít vyrobenou past na komáry, která zaručeně funguje. Navíc je bez chemických výparů.

Není nic horšího, než když vás ze spaní budí otravné komáří bzučení. A ještě horší je, když tohoto původce nemůžete najít. Místo spánku pak lítáte v noci po pokoji a honíte malého vetřelce. Vyzrát na komáry sice můžete různými odpuzovači. Ale ty jsou plné chemikálií. Zkusit můžete i různé druhy bylinek, které by je měly také odradit. Pokud ale nefungují, pak můžete zkusit ještě jednu věc. Domácí lapač komárů. 

Pozná kořist podle pachu

Na tento nápad vlastně přišli vědci, kteří se zabývali tím, co vlastně komáry v noci navádí na cíl. Přišli na to, že prvotní lokalizace kořisti probíhá na základě snímání stop oxidu uhličitého vydýchávaného spící kořistí. Když se však tento otravný hmyz přiblíží na metr a půl, začne se senzoricky orientovat podle tělesného zápachu spícího jedince. Ale teprve rozdílná teplota jednotlivých částí těla je to podstatné, co rozhoduje u komárů, kam mají přistát. A právě to lze využít při výrobě lapače.

Potřebujete

  • PET lahev
  • kvasnice
  • vodu
  • nůžky

Postup

Plastovou lahev zhruba ve dvou třetinách rozříznete na dvě části. Do té spodní dejte kousek droždí a posypejte ho trochou cukru. Vše zalijte vodou, ale jen do dvou centimetrů. Pak vsuňte horní část lahve do spodní. A past máte sestavenou. Pak ji stačí uložit třeba na parapet nebo zavěsit do místnosti, bez obav ji můžete dát i k dětem do pokoje.

Jednoduchý princip

Kvasný proces, který v lahvi začne probíhat, uvolňuje oxid uhličitý. A to v dost velkém množství. Díky tomu lahev "vydechuje" látku stejnou jako spící člověk, jenom mnohem intenzivněji. Tento výdech je navíc plynulejší a v jednom místě, takže pro komáry je to úplný magnet. Ve chvíli, kdy přiletí k hrdlu, začne hledat teplo, ale protože lahev je všude stejně teplá, začne být dezorientovaný a neví, kam dosednout, až nakonec uvízne v hrdle a utopí se. Jednoduchou past si můžete vyrobit i na vosy. Více jsme na toto téma psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47