Dejte starší sušičce nový dech

 Ostatní 
22. června 2019 18:49 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pračka i sušička našly místo v mnoha domácnostech Pixabay
Sušičky prádla mají v domácnostech své pevné místo. Provoz některých je ale spojen s trampotami souvisejícími se zanášením žeber výměníku tepla. Máme doporučení, jak problém odstranit.

Naštěstí jsou tyto horké dny jako stvořené pro sušení prádla venku. Tím ale vzniká prostor, abyste svou sušičku náležitě připravili na další provoz. Dobrým vyčištěním dosáhnete nejen funkčnosti, ale také úspor energie.

Konstrukce spodního filtru

Konstrukce spodního filtru se samozřejmě liší, ale je třeba postupovat dle doporučení výrobce a filtr pravidelně čistit. I tak se ovšem dostává prach za filtr a u některých sušiček ucpává žebra tepelného výměníku, čímž je znemožněna správná funkce. Někdy je také třeba vedle vyčištění spodního filtru uvažovat o jeho výměně. Obyčejně je třeba objednat potřebné zboží na webu výrobce nebo se zajímat o filtr u speciálního servisu.

Výměník tepla

Existují samozřejmě sušičky, které mají možnost výměník vyjmout a celý očistit pod tekoucí vodou. V takovém případě je vše bez problémů. Jestliže je ale v sušičce výměník napevno a jeho mřížka je doslova ucpaná nalepeným prachem z prádla, pak nezbývá, než provést manuální čištění. Jen málokdo má možnost celý výměník očistit proudem tlakové vody. Zbývá proto způsob náročnější, ale také efektivní. Vezměte starý zubní kartáček a postupně vyčistěte celou plochu výměníku. Proces můžete urychlit vysáváním uvolněného prachu pomocí vysavače.

Prevence zanesení

Po vyčištění výměníku a výměně spodního filtru za nový se rozhodně vyplatí kontrolovat pravidelně stav spodního filtru a také mřížky výměníku. Je samozřejmě jednodušší čistit drobné nánosy, než se vyrovnávat s půlroční katastrofou, která výměník zcela ucpe a vaši sušičku učiní nefunkční. Na možnost čištění výměníku myslete nejlépe už při nákupu nové sušičky. Více o tom a o výběru vhodného zařízení se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47