Otravují vás vosy? Vyrobte si na ně past, která je opravdu účinná

 Dílna 
15. května 2018 09:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dotěrných vos se lze zbavit i díky doma vyrobené pasti Shutterstock
Bodavý hmyz v podobě vos dokáže být pořádně protivný. Obzvláště když si chcete vychutnat pohodu na zahradě. Řešením mohou být nejrůznější chemické odpuzovače, které ovšem stojí peníze. Neutrácejte zbytečně a vyrobte si past na vosy doma. Zabere vám to pár minut a nebude vás to prakticky nic stát.

Pokud se na zahradě rozhodnete poobědvat či povečeřet, o vosí společnost nebudete mít nouzi. Vůně jídla tento hmyz zaručeně přiláká a vy místo toho, abyste se v klidu najedli, budete čas věnovat odháněním dotěrných vos.

Jde se ale i venku najíst v klidu a pohodě. Stačí si v blízkosti vašeho dýchánku instalovat past na vosy. Když se do její výroby pustíte doma, budete mít tuto vychytávku hotovou raz dva a ještě prakticky za nulové náklady. Jediné, co budete potřebovat, je jedna PET lahev a špagátek na zavěšení.

Past na vosy 1

Výroba pasti na vosy je opravdu velmi jednoduchá a zvládnou ji i naprostí nešikové. Až ji vyzkoušíte, budete nadšeni. Dotěrných vos vás zbaví spolehlivěji než kdejaký komerčně vyráběný produkt, který je k sehnání v obchodě.

Stačí si vzít do ruky prázdnou PET lahev a nůžky, nůž nebo pilku. Hrdlo láhve odstřihněte či odřežte, otočte a úzkým otvorem zasuňte zpět do lahve. Nic víc a nic míň - past je prakticky hotová.

Díky takto vytvořenému trychtýři uvnitř lahve se vosy nedostanou ven. Stačí je už jen nalákat dovnitř. O to se postará sladká šťáva, kterou do lahve nalijete. Šťávu lze nahradit i kouskem přezrálého ovoce.

Máte prakticky dvě možnosti, jak past umístit. Buď do horní části uděláte dvě dírky na provázek a past pak někde zavěsíte, nebo necháte upravenou PET lahev někde stát. V tom případě je ale vhodné na dno lahve dát nějaký kámen na zatížení, aby se past v silnějším větru nepřevrhla.

Past na vosy 2

Pokud máte doma zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem, můžete vyrobit past na vosy i z ní. Víčko odšroubujte a ostrým předmětem, třeba šroubovákem, nadělejte do víčka několik otvorů. Dírky by měly být tak velké, aby se jimi vosa pohodlně protáhla.

Do sklenice pak opět dejte sladkou návnadu v podobě šťávy nebo ovoce a víčko zašroubujte. Místo šťávy skvěle funguje i pivo, které vosy rovněž láká. Sklenici pak postavte nebo obmotejte pod víčkem kousek drátku či provázku a zavěste třeba na strom.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod