Při práci doma i na zahradě používejte ochranné pomůcky

 Ostatní 
21. června 2019 19:07 / Bronislava Silná
  0
📷
7 fotografií v galerii
Ochranné pomůcky vám při práci mohou zachránit život Shutterstock
Při domácích činnostech i práci na zahrádce hrozí celá řada úrazů. Víte, jak jim předcházet? Používáte potřebné ochranné pomůcky? Máme zajímavé rady a inspirace.

Pracovní úrazy hrozí nejen v zaměstnání, ale také doma. Přitom často domácí úrazy mají i velmi závažné následky. Někdy dokonce končí tragicky, smrtí neopatrného člověka. Přitom stačí použít zdravý rozum a několik důležitých ochranných pomůcek.

Pracovní rukavice

Používejte pracovní rukavice na většinu činností v domácnosti i na zahrádce. Pro různé typy práce volte vždy odpovídající typ rukavic. Látkové se hodí na zahradu. S koženou částí na těžší zahradní práce i na stavební aktivity. Gumové rukavice na úklid, kontakt s některými chemikáliemi či na odstraňování biologických zbytků. Nepoužíváním rukavic ohrožujete své ruce. Snáze dochází k úrazům, někdy dokonce i k odseknutí části kůže, k řezným a bodným ranám. Při kontaktu s chemickými sloučeninami potom může dojít k poleptání nebo kontaminaci kůže nějakou látkou, která vyvolá alergickou reakci.

Ochranné brýle

Velmi důležitou pomůckou jsou ochranné brýle. Využijte takové, které chrání oči i ze stran. Vyplatí se je používat při veškerém řezání, štípání, sekání. Zcela jistě při použití strojů, ale v některých případech i při použití ručních nástrojů, od kterých mohou odletovat třísky. Podobně jsou skvělé brýle při natírání a při práci s různými aerosoly a dalšími látkami, které by se mohly dostat do očí. Naprosto nezbytné jsou speciální UV štíty při svařování obloukem.

Úvazy a lana

Jakmile se pouštíte do výškových prací nebo třeba jen do česání ovoce, měly byste se jistit pomocí úvazů a lana. Správné jištění zabrání zbytečným pádům. Pády z výšky bývají častou příčinou úmrtí při domácích činnostech. A pokud někdo takový pád přežije, zranění mají často různé následky.

Vhodné oblečení

Volné rukávy a vlající části oblečení, které se mohou zachytit do různých strojů, jsou obvyklou příčinou nebezpečných úrazů při práci s cirkulárkou nebo u různých strojů s točícími se součástmi. Jindy se zase vyplatí pevné oblečení, které chrání vaši kůži před odletujícími částmi řezaných předmětů nebo při sekání trávy. Dlouhý rukáv a kalhoty také ochrání před spálením kůže od slunce nebo při práci se svářečkou.

Izolované šroubováky

Jestliže hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem, měli byste vždy vypnout přívod, než začnete pracovat na vedení. Jestliže musíte dotáhnout povolený šroub v místě pod proudem, určitě použijte šroubovák, který má na sobě vyznačeno, že vydrží napětí, které je vyšší než to, na kterém pracujete.

Respirátor

Při práci s chemikáliemi a v prašném prostředí je hodně důležitou pomůckou respirátor, který zabrání vdechování malých částeček prachu nebo chemikálie. Tyto částečky sice nemusí člověku ublížit hned, ale mohou mít za následek poškození zdraví po delší době.

Ochranná sluchátka

Klapky na uši, které ztlumí zbytečný hluk, nejsou při mnoha činnostech vůbec na škodu. Různé zahradní sekačky, pily a další zařízení mají obvykle vysokou úroveň hlučnosti a tato ochranná pomůcka vám může zachránit váš sluch. Někdy pomohou i sluchátka na poslech hudby. Více o jejich výběru najdete zde. Některé typy mají schopnost potlačit hluk z okolí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve