Jak odstranit vosk z textilu a nábytku? Pomůže fén, soda i ocet

 Ostatní 
13. září 2019 18:38 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rozteklá svíčka nadělá paseku Internet
Rádi si doma zapalujete svíčky. Pokud je zapomenete hlídat, může vám vytéct vosk na koberec, nábytek nebo oblečení. Problém je v tom, že skvrny od vosku se špatně čistí. Poradíme vám, jak je šetrně odstranit.

Pokud vytekl vosk ze svíčky na textil či nábytek, nepropadejte panice. Lze ho totiž dostat dolů téměř z čehokoliv. Stačí vědět, jak na to. Nyní už si budete moct zapálit svíček, kolik chcete, aniž byste se museli bát, že si zašpiníte třeba stůl nebo látkové věci.

Vosk na textilu

Existuje několik způsobů, kterými můžete odstranit vosk z látky. Vyberte si, jaký vám bude nejvíce vyhovovat. U každého z nich buďte opatrní, abyste textil nijak nepoškodili.

Odstraňte skvrnu od vosku s pomocí žehličky

Pokud vám vosk vytekl na prostírání nebo ubrus, nachystejte si žehličku, hadřík a papírový kapesník. Nejprve vosk seškrábněte. Navlhčete si hadřík a podložte jím textil, aby se vosk nepropil na zadní stranu. Skvrnu překryjte několika papírovými kapesníčky. Žehličku si nastavte na nejnižší teplotu a přežehlete s ní flek od vosku. Dejte si velký pozor, abyste textil nespálili.  

Fén vosk rozpustí

Fén na vlasy je šetrnější než žehlička. S ním budete mít větší šanci, že si textil nepropálíte. Na koberce a oblečení raději vůbec žehličku nepoužívejte, vyzkoušejte raději fén. Odstraňte z textilu co největší množství vosku a poté na skvrnu namiřte fén. Zbytek vosku by se měl rozpustit.

Látku od vosku odmastěte a vyperte

Pokud vám po rozpuštění vosku na textilu zůstane mastná skvrna, použijte čisticí přípravek na nádobí, který ji odmastí. Poté textil dejte do pračky a nastavte ji na nejvyšší možnou teplotu, kterou látka snese. Pokud máte od barevného vosku špinavé bílé oblečení, budete muset použít ještě bělidlo.

Textil namočte do vody s jedlou sodou

Uvařte si dostatečné množství vody, do kterého přidejte zhruba tři až čtyři polévkové lžíce jedlé sody. Důkladně vodu zamíchejte a namočte do ní oblečení. Nechte ho tam několik minut a poté zkontrolujte, zda skvrna od vosku zmizela. Pokud ne, proces několikrát zopakujte, dokud nebude pryč. Zpotili jste se a objevila se vám na oblečení skvrna od potu? Zatočte s ní.

Vosk na nábytku 

Vosk z nábytku musíte odstranit jiným způsobem než z textilu. Pokud ho odloupnete z povrchu a zůstane na něm skvrna, sáhněte nejdříve po octu. Nakapejte ho na hadřík a utřete s ním postižené místo. Pokud to nepomůže, sáhněte po technickém benzinu. Neměli byste ho však používat na lakovaný nebo barevný nábytek. Mohli byste ho tím poškodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve