Pusťte se s dětmi do stopování zvířat. Zažijete pořádnou dávku dobrodružství

 Ostatní 
29. srpna 2018 14:41 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stopy medvěda hnědého raději s dětmi potkat nechtějte Shutterstock
Stopování zvířat je zajímavá aktivita pro začátek školního roku, kdy je ještě pěkné počasí a chcete trávit volný čas s dětmi venku. Udělejte ze stopovaní pro své ratolesti pořádné dobrodružství.

Naše příroda je stále víc a víc plná zvěře. Je to díky zlepšování životního prostředí i díky činnosti ochránců přírody. Objevují se i některé exotičtější druhy. Do našich hor se vrací i šelmy. To má zase na svědomí globální oteplování a změna klimatu. Každopádně zájem o přírodu je něco, co ke zdravému rozvoji člověka patří. Po létech budete jistě vzpomínat se svými ratolestmi na nezapomenutelné zážitky, když jste číhali v noci na jelena či když jste našli nějaký zajímavý exemplář.

Hledejte stopy

Docela základní aktivitou může být nalezení stop zvířat. Aby z toho byla pro děti větší zábava, a také aby se naučily podle stop dobře dané zvíře rozpoznat, doporučujeme si na výlety přibalit do batohu zásobu sádry, dostatek vody a vhodný plastový kelímek se špachtličkou na rozdělání sádry. K ohraničení stopy se hodí i třeba list papíru. Když naleznete v měkké půdě pěknou stopu, opatrně vyfoukejte smítka, odeberte jehličí a listí a stopu ohraničte tvrdším papírem. Rozdělejte sádru a stopu zalijte. Počkejte, až vše zatuhne, a sádrový odlitek opatrně naložte do batohu. Dočistit ho můžete až doma. Pokud si nejste jisti druhem zvířete a nemáte s sebou chytrý telefon s přístupem k internetu, můžete ještě doma zapracovat na určení druhu.

Fotografujte zvířata

Další skvělou aktivitou, která děti bude bavit, je fotografování zvířat. V mnoha rodinách je nějaký starší digitální fotoaparát, který je možné svěřit dítěti. Případně má dítě svůj mobilní telefon. Mobilním telefonem ale pořídíte spíš snímky malých živočichů – broučků, much, motýlů, housenek či larev. Fotoaparát vybavený zoomem se bude lépe hodit na vzdálenější kusy. Vyfotografujete srny, divočáky, různé druhy ptáků, ale také užovky či zmije. Naučte dítě, aby se v lese pohybovalo tiše, aby se zvládlo nepozorovaně přiblížit co nejvíc k focenému zvířeti. Doma si pak dejte tu práci a fotografie nejen stáhněte do počítače, ale buď je vytiskněte na fotopapír, nebo je pošlete do fotolabu ke zpracování a o svých pozorováních si veďte záznamy. Dítě se tak vedle zájmu o přírodu naučí i základní práci s fotografiemi a také získá návyk, že je vhodné výsledky vlastní práce vhodným způsobem prezentovat.

Instalujte vlastní fotopasti

Fotografování zvěře můžete vylepšit ještě instalací vlastních fotopastí. Jde o jednoduché fotoaparáty, které jsou umístěné na stromech či jiných vhodných místech v lese a které reagují na pohyb zvířete v jejich okolí. Následně dojde ke spuštění fotoaparátu a vy máte šanci zachytit i velmi neobvyklá zvířata, která se právě kolem pohybují. Udělejte to i na vaší zahradě a budete možná překvapeni, kolik zajímavých návštěvníků lze zachytit.

Chystejte pro zvířata obživu

Protože součástí stopování zvěře je i láska k přírodě, můžete s dětmi již během podzimu chystat krmivo, které budete při svých toulkách zimní přírodou dávat zvířatům na přilepšenou. Krmivem můžete také lákat zvířata ke svým fotopastím. Bude to jistě lepší, než když je nalákáte před posed, kde jsou odstřelena.

Kombinujte aktivity

Prakticky všechny výše uvedené aktivity lze dělat i současně. Na docela novou úroveň všechno povýšíte v okamžiku, kdy podniknete víkendovou výpravu se stanem. S jeho výběrem vám poradíme třeba v článku zde. Přenocování v přírodě za podzimního počasí, kdy není nouze o drsný vítr či chladná rána - to je něco, co posílí společné zážitky a učiní z nich ty nezapomenutelné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47