Druhý vrchol sezony klíšťat je tu! Vyrobte si přírodní repelent, který vás před nimi ochrání

 Ostatní 
07. září 2019 08:30 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klíště přenáší boreliózu Depositphotos
Léto sice pomalu končí, ale to neznamená, že nemůžete být napadeni klíštětem. Do října existuje pořád poměrně velké riziko, že se vám přisaje na kůži. Kdo není proti klíšťovce chráněn očkováním, neměl by ani v září zapomínat repelent. Pokud se chystáte jít někam do přírody, měli byste se proti klíšťatům chránit. Vytvořte si vlastní repelent, který funguje.

Nakažených klíšťat každý rok přibývá. Mohou pro člověka představovat velký zdravotní problém. Přenášejí na něj hned několik nemocí. Nejznámější z nich jsou patrně klíšťová encefalitida a borelióza. Zatímco proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat očkovat, na boreliózu bohužel ne.

Pokud boreliózu nezjistíte na počátku a dobře ji nezaléčíte, začnou se vám borelie rozšiřovat postupně do celého těla. V takovém případě je šance na úplné vyléčení nízká a velmi vám zkomplikuje život. Snažte se těmto potížím předejít tak, že se budete proti klíšťatům chránit. Pokud nemáte důvěru v klasické repelenty z obchodu, vyrobte si ho sami.

Klíšťata odpuzují výrazné vůně

Klíšťata nemají ráda výrazné vůně, to je také jeden z důvodů, proč klasické repelenty tolik zapáchají. Výraznou vůni můžete získat i z přírodních prostředků. Máme pro vás návod, jak toho docílit.

Myslete na to, že i když budete chránění odpuzovači klíšťat, není vyloučeno, že se na vás nějaké z nich neuchytí. Z toho důvodu je nutné, abyste se vyhýbali vysoké trávě a po procházce se vždy pečlivě zkontrolovali. Čím dříve klíště vytáhnete, tím je totiž větší pravděpodobnost, že vás nákaza mine.

Peprmintový repelent

  • 2 hrnky vody
  • 30 kapek peprmintového olejíčku

Peprmint klíšťata nesnášejí a vyhýbají se mu. Příprava peprmintového repelentu není nijak těžká. Naplníte dva klasické hrnky vodou a nakapete do nich zhruba třicet kapek peprmintového olejíčku. Směs důkladně promíchejte, nalijte do rozprašovače a postříkejte se s ní. Nevýhoda je v tom, že když půjdete třeba na houby, musíte se stříkat alespoň jednou za hodinu, aby byl repelent účinný.

Rozmarýnový repelent

  • 200g sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 litr vody

Před vůní rozmarýnu klíšťata prchají, proto je příhodné si z něj udělat repelent. Uvařte si litr vody a do něj nasypte všechen rozmarýn, který jste si nachystali. Nechte ho tam tak dlouho, dokud voda nezchladne. Vyvařenou vodu s rozmarýnem sceďte. Poté do ní přidejte dvě lžíce vinného octa, promíchejte a repelent proti klíšťatům máte hotový.

Nalijte směs do rozprašovače a postříkejte se s ním. Zbytek tinktury uchovávejte v lednici. Stejně jako u peprmintového repelentu platí, abyste se i s rozmarýnovým stříkali často. Dále čtěte: Vyrobit doma si můžete i tablety do myčky. Jak na to?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008