Zavařujte v troubě na pečení, je to rychlejší a jednodušší
Není nad domácí zavařené okurky, ovoce či třeba čalamádu. U každé skleničky víte přesně, co jíte. A pokud máte suroviny z vlastní zahrady, máte to prakticky zdarma. Navíc můžete snadno zavařovat pomocí pečicí trouby a zabere vám to jenom minimum času.
Vhodné pro všechny trouby
Pro zavařování můžete použít jakoukoliv troubu, ať už plynovou, horkovzdušnou či elektrickou. Postup je podobný, ale liší se v nastavení teploty a délce zavařování. Nevýhodou plynových zařízení je fakt, že u nich nelze nastavit určitou teplotu, proto bude třeba správný postup vyzkoušet několikrát, než zjistíte, jak na to.
Od sterilizace k zavařování
Sklenice je potřeba nejprve dobře sterilizovat. A už k tomuto úkonu můžete použít vaši troubu. Navíc tím takzvaně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Při jednom nahřátí trouby vysterilizujte sklenice a pak můžete hned zavařovat. Do hlubokého plechu nalijte asi 2 až 3 cm horké vody. Do něj naskládejte zavařovací sklenice, včetně víček, a vložte vše do trouby vyhřáté na 100 °C. Sklenice tam ponechejte zhruba 10 až 15 minut a pak je vytáhněte. Tím, že zůstanou sklenice suché a horké, můžete je prakticky hned plnit potravinami připravenými k zavařování.
Pojďme zavařovat
Jakmile máte sklenice naplněny, opět nalijte do plechu asi 2 cm horké vody a naskládejte na něj připravené zavařovačky. Dbejte na to, aby se jednak vzájemně nedotýkaly, a také na to, aby nebyly v kontaktu i s plechem. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách. A pak šup s nimi do trouby.
Správná teplota
Každá trouba je trochu jiná, takže se může stát, že si čas i teplotu budete muset trochu poupravit. Ale obecně platí, že elektrickou nastavte na 170 °C a plynovou na 1.- 2. stupeň. Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte je, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Horkovzdušnou troubu dejte na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, větších pak 10 až 15 minut. Opět je nechejte v troubě dojít, pak je obraťte dnem vzhůru. A máte hotovo. Zavařovat můžete také v mikrovlnce. A nejenom to. Více tipů na její netradiční využití jsme psali zde.