Jaké práci v domácnosti byste se měla vyhnout, když jste těhotná?

 Ostatní 
07. října 2019 09:36 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V těhotenství se zbytečně nepřetěžujte  Depositphotos
Čekáte miminko a cítíte se dobře? Možná už nechodíte do práce a chcete dát svůj byt před příchodem miminka do pořádku. To je pochopitelné, ale v očekávání byste to s úklidem neměla přehánět. Co byste rozhodně v těhotenství dělat neměla?

Pokud chcete mít vygruntovaný a zvelebený celý byt, přizvěte si někoho na pomoc. Rozhodně byste to všechno neměla dělat sama. Pochopitelně chcete přivést miminko do čistého prostředí, ale myslete na to, že jeho a vaše bezpečnost je na prvním místě. Můžete se cítit dobře a dělat různé domácí aktivity, ale také byste se měla šetřit a odpočívat. Miminko potřebuje zejména klid. Navíc všechny práce pro vás nejsou vhodné.

Čištění domácnosti chemickými prostředky

Pochopitelně budete chtít důkladně vyčistit celý dům. K likvidování plísní a bakterií se nejvíce hodí savo, jenže to může být pro vás nebezpečné. Těhotné ženy často trápí nevolnosti a závratě, jsou více náchylné na různé pachy a chutě. Kromě toho, že se vám z toho může udělat špatně, pro vaše dítě není dobré, aby dýchalo škodlivé výpary.

Namísto agresivních čisticích prostředků raději použijte ocet, který je všestranným pomocníkem v domácnosti. Můžete na čištění různých povrchů vyzkoušet i kyselinu citronovou nebo sodu. Žádný z těchto přípravků pro vás není nebezpečný, co se týče výparů. Během úklidu nezapomeňte důkladně větrat.

Malování

Pokud plánujete před příchodem miminka malovat byt, dejte si velký pozor. Kromě toho, že byste neměla vyvíjet příliš velkou fyzickou námahu, vám mohou vadit výpary z barev. Běžné dostupné barvy jsou dnes poměrně bezpečné, ale některé druhy stále ještě mohou obsahovat toxické látky. Mohly by vám přitížit, udělalo by se vám špatně.

Předtím, než se rozhodnete pro koupi barvy, pročtěte si důkladně její složení. Nejlepší by bylo, kdybyste celé malování bytu přenechala svému partnerovi nebo někomu blízkému z rodiny. Bude to tak jistější. V pokročilém stádiu těhotenství raději choďte pouze na procházky a nechejte ostatní, ať práci udělají za vás.

Čištění kočičího záchodu

Pokud by čistě náhodou měla vaše kočka toxoplazmózu a přenesla by ji na vás, může dojít k potratu. U koček, které žijí pouze doma, je to spíše nepravděpodobné, ale jistotu nemáte nikdy. Raději přenechte čištění záchodku někomu jinému, nebo dodržujte zvýšenou hygienu. Toxoplazmóza se totiž přenáší z kočičích exkrementů, které musíte ze záchodu vyklidit. Při čištění záchodku si vždy nasaďte rukavice a poté si důkladně umývejte ruce.

Stěhování nábytku

Rostoucí bříško je pro ženu velkou zátěží, nejvíce dostává zabrat páteř. Není nic zvláštního, že vás často bolí záda. Tlak v zádech se ještě zvýší, když bude zvedat těžké věci. Hrozí vám, že poraníte sebe i plod. Zvedejte pouze lehké předměty a na stěhování nábytku si pozvěte své příbuzné či stěhovací službu. Přečtěte si, jak udržet pořádek v šatní skříni, aniž byste ji musela často přerovnávat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod