Pozor na jedovaté žampiony. Jak určitě poznat ten jedlý?

 Ostatní 
30. září 2019 16:26 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý žampion je jedlý Pixabay
Žampiony patří mezi houby, které by měli sbírat houbaři mající jasno. Nezkušení totiž snadno zamění žampion za jedovaté muchomůrky. Víte ale, že existuje i jedovatý žampion? Máme důležité informace.

Žampiony, které v těchto dnech rostou na zahradách a loukách, mohou být v zásadě dvojího druhu. Buď jde o tzv žampion polní nebo žampion ovčí. Též se užívá označení pečárka. Existuje také několik jedovatých druhů. Naučte se je bezpečně poznat a chraňte tak své zdraví.

Jak poznat žampion

Charakteristickým znakem žampionu je hnědavé zbarvení lupenů. Na zahradách mohou vyrůst houby všelijaké. Někdy jsou klobouky k nerozeznání od žampionu. Pokud ale nejsou lupeny hnědé, jde zcela jistě o něco jiného, pravděpodobně velmi jedovatého. Hnědé zbarvení lupenů a bílý klobouk jsou proto charakteristické znaky žampionu.

Jak poznat jedovatý žampion

Jedovatou formou žampionu je tzv. pečárka zápašná. Jak i název napovídá, nevoní úplně dobře. Literatura uvádí, že je cítit po karbonu. Protože ale řada lidí nemá dobrý čich, existují naštěstí i jiné způsoby, jak poznat, o jaký druh žampionu jde. Pečárka zápašná na místech vrypu nebo řezu velmi rychle a pronikavě zežloutne. Po čase se toto místo zbarví opět do šeda. U pečárky ovčí nebo polní místo zůstává nevýrazné, případně lehce zežloutne až po dlouhé době.

Co jedovatý žampion způsobuje

Pečárka zápašná působí prudkou nevolnost, která nastupuje asi jednu až tři hodiny po konzumaci. Dostaví se obvykle silné zvracení, které je tak prudké, že hrozí způsobit nějaké komplikace. Člověku s žaludečními vředy proto hrozí jejich protržení. Mnoho neznalých houbařů skončilo v nemocnici či na výplachu žaludku a museli se podrobit další léčbě.

Další informace

Žampion na rozdíl od muchomůrek nemá na spodní části třeně tzv. kalich. To je důležitý rozdíl a jestliže si houbu pozorně prohlédnete, zjistíte naprosto přesně, zda se jedná o muchomůrku, žampion či holubinku. Jedovatých žampionů je několik druhů, ale všechny se vyznačují prudkým žloutnutím na vrypu. Máte-li proto jakékoliv pochybnosti, proveďte tento jednoduchý test. Jestliže si stále nebudete jisti, navštivte raději nejbližší mykologickou poradnu. Nemáte-li možnost a nemáte jistotu, houby nekonzumujte. Jinak ovšem platí, že jsou houby velmi prospěšné. Jak netradičně uchovat nasbírané houby? Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty