Příroda je na podzim plná zdravých plodů: Co můžete sbírat?

 Ostatní 
25. září 2019 12:14 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plody rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C a karotenů Shutterstock
Stále ještě hezké počasí láká i na podzim k pěkným procházkám. Využijte je nejen k pohybu, ale ještě i k zabezpečení zdravých doplňků stravy.

Příroda je na podzim plná plodů. Dozrává mnohé ovoce, plody keřů a dají se sbírat i některé bylinky. Byla by škoda nevyužít ještě poslední příležitost před zimou a něco nenasbírat.

Ovoce

I když třeba nemáte zahradu s ovocnými stromy, přesto můžete sbírat ovoce z volně rostoucích stromů, jejichž majitel s tím souhlasí. Typický je souhlas obcí. Jedinou podmínkou je chovat se k stromům správně, neničit jejich větve a nedělat na místě nepořádek. Jablka, hrušky či ořechy se dají uskladnit klasicky nebo v případě ovoce nasušit. Ořechy doporučujeme skladovat vyloupané v mrazáku nebo v dobře uzavřené nádobě na suchém a chladném místě.

Houby

Lesy stále ještě oplývají množstvím hub. Vedle hřibovitých se dají najít krásné holubinky a bedly. Holubinek se nemusíte bát. Stačí mít na paměti, že na rozdíl od jedovatých muchomůrek nemají tzv. kalich. Holubinky, které se nedají jíst, mají štiplavou chuť. Každopádně sbírejte jen houby, které znáte. Houby sice neposkytují právě záplavu vitaminů, ale hodí se pro různé redukční diety, neboť jsou plné vody a vlákniny. Nedoporučujeme ovšem pro zdravou úpravu smažení a obalování. Výborné jsou ale dušené či zapékané.

Drobné plody

Příroda nabízí na podzim všelijaké drobné plody, které mají vysoký obsah vitaminů. Vedle ostružin to jsou zejména plody bezu černého, jedlé jeřabiny a černý jeřáb, nazývaný také arónie. Najdete ale také rakytník s jeho typickými oranžovými plody. Obtížně se sklízejí, ale mají opravdu vysoký obsah vitaminu C a karotenů.

Bylinky

Na zahradách i na loukách je stále dostatek klasického jitrocele kopinatého. Je dobré si jej nasbírat a připravit z něho sirup proti kašli, který vám na zimu velmi poslouží. Sbírat se dá nať vřesu. Poslouží na podporu funkce ledvin. Také je čas na sběr kontryhele, který pomůže ženám při menstruaci a v přechodu. Dokud neudeří přízemní mrazíky, dají se sbírat šípky na sušení. Ty přemrzlé pak určitě na marmeládu. Více o šípku najdete v článku zde.

Tipy na uskladnění

Čerstvé ovoce patří do kvalitního sklepa. Jestliže takový nemáte, měli byste najít nějaké hodně chladné a temné místo. Někdy se dá úspěšně skladovat ovoce v garáži. Sušení je nejlepší v sušičce, ale zastoupí ji někdy trouba nastavená na nízkou teplotu kolem 60 stupňů Celsia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008