Tradiční lití olova jde i bez hlavní suroviny. Lze ji snadno nahradit

 Ostatní 
23. prosince 2019 17:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Lití olova je zábavné i tajuplné Depositphotos
V dřívějších dobách byl součástí vánočních tradic zvyk lití roztaveného olova do studené vody. Ze vzniklých tvarů se pak věštila budoucnost. Chcete-li si tuto opomíjenou, ale zábavnou tradici vyzkoušet, nemusíte mít ani olovo.

V dnešní době se dají koupit speciální sady na lití olova. Ale i s tím, co máte doma, si jistě přijdete na své. Stačit vám bude například stará naběračka nebo lžíce, skleněná mísa se studenou vodou, svíčka a kov s nízkým bodem tání.

Jak nahradit olovo

Kousek olova byste běžně sehnali ve sběrném dvoře. Doma byste se museli poohlédnout například po rybářských olůvkách nebo diabolkách, které se také vyrábějí z olova nebo jeho slitin. Dnes to zkusíme vyřešit jinak. Místo olova totiž můžete použít například cín, který se používá na pájení. A ten už buďto vy, nebo někdo z vašich sousedů, jistě mít budete. Pokud byste neměli ani cín, dá se použít i vosk. Výsledek sice nebude tak efektní jako při použití kovu, ale o zábavu rozhodně nepřijdete. 

Bezpečnost především

Jelikož se při lití manipuluje s otevřeným ohněm a žhavým kovem, je na místě maximální opatrnost. Děti by se neměly strkat a dívat by se měly z bezpečné vzdálenosti. Roztavený kov lijte do vody těsně nad hladinou. Pokud budete používat starou lžíci nebo celokovovou naběračku, rozhodně si vezměte kuchyňskou chňapku nebo pracovní rukavice.

Kouzelné (ú)tvary

Kouzlo lití olova spočívá v představivosti. Vzniklé tvary budou roztodivné, pokaždé jiné, mohou připomínat zvířata, mraky, geometrické tvary, kříže, květy a mnoho dalších. Záleží na fantazii každého, co v daném tvaru spatřuje. Bude hezké, když si každý svůj výtvor dá na poličku a denně bude přemýšlet o tom, co mu po celý následující rok přináší.

Význam základních tvarů

Základní tvary mají svůj ustálený výklad, podívejte se, co znamenají:

  • rovné čáry nebo čtverec – spokojený život
  • křivé čáry (hadi) – nepřátelství, zrada blízké osoby
  • spojené kruhy či ovál – svatba
  • přerušené kruhy – rozchod
  • čtverec – spokojený život
  • hvězda – úspěch
  • květy – štěstí v rodině, láska
  • zvířata – soucit, slitování, milosrdenství

Mezi další vánoční tradice patří rozkrajování jablek, pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů či pálení purpury. Jak si doma vyrobit voňavou purpuru? Dozvíte se v našem dalším článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod