Přikrmování ptáčků v zimě je opravdu důležité. Co jim sypat a čím můžeme naopak ublížit?

 Ostatní 
16. prosince 2019 11:15 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lojové koule lze zavěsit kamkoliv Depositphotos
Za poslední roky ubylo téměř 50 % ptáků, některých druhů dokonce téměř 90 %. Díky nám, lidem. Vinou intenzivního zemědělství, chemických postřiků a jiných zásahů do zemědělství totiž vymírá hmyz, hlavní pokrm ptáků během léta. Odstraňováním remízů pak mizí přirozené prostředí pro hnízdění ptáků. Zkusme jim alespoň trochu pomoct přikrmováním v zimě.

Někteří lidé přikrmují ptáky i v létě, nicméně zima pro ně bývá velmi krutá. Nemají hmyz, který je v zimě zalezlý, nejsou běžné další pokrmy, např. zrno, semena nebo drobné ovoce. Pomozme tedy ptákům přežít tuto těžkou část roku přikrmováním. Vhodná je slunečnice, proso, dýňová semínka, nasekané ořechy, nakrájená jablka, pšenice, mák nebo len.

Naopak nevhodné jsou zbytky ze stolu z různého pečiva. Pečivo je slané a ptáci po něm velmi žízní, v mrazivých dnech mají méně příležitostí se napít. Je také důležité množství, které do krmítka nasypeme. Pokud zůstane v krmítku příliš dlouho, může být napadeno plísněmi, které jsou pro ptáky smrtelné. Nejlépe je doplnit krmítko, až když je prázdné a pečlivě vyčistit zbytky.

Stále oblíbenější jsou také lojové koule, ze kterých ptáci získávají potřebný tuk v té nejlepší podobě. Zavěsit je můžete na jakýkoliv háček.

Vyrábíme ptačí krmítko

Samozřejmě je nejlepší krmení sypat do krmítek. Jestli vám v obchodě připadá příliš drahé, můžete si je snadno vyrobit. Navíc když je připevníte na strom na zahradě nebo na římsu u okna, zajistíte si celoroční divadlo zdarma ve formě štěbetajících a někdy hašteřivých ptáčků, což nepřestane nikdy bavit. Na výrobu tohoto jednoduchého krmítka pro ptáky nebudete potřebovat žádné speciální nářadí ani vrtačku. Na výrobu krmítka postačí obyčejná pilka na dřevo a hřebíky.

Potřeby pro krmítko

  • pevná a rovná deska bez skulin
  • lišty na okraje
  • čtyři špalíky na pilíře na podporu střechy (2 kratší a 2 delší)
  • desku na střechu, může být i zvlněná nebo stlučená z prkýnek

Postup

Na desku přitlučeme za všech stran lištu, minimálně 5 cm vysokou, aby krmení nevypadávalo. Do rohů zatlučeme pilíře, vždy 2 stejné výšky na jednu stranu, pro větší stabilitu můžeme použít i lepidlo. Na pilíře přitlučeme dřevěnou desku na střechu a také pro jistotu použijeme jak hřebíky, tak lepidlo. Podle možností připevníme na strom nebo římsu okna. Nátěr není nutný. Naopak právě surový vzhled je mnohem příjemnější a elegantnější volbou. 

Tuto jednoduchou výrobu určitě zvládnou i minimálně zruční jedinci. V obchodech mohou zákazníci najít okázalé a náročnější krmítka, ale pro potřebu ptáků je tento jednoduchý druh výroby naprosto postačující a dokonale splní svůj úkol. Alespoň malinkým dílem pomůžeme hladem trpícím ptákům a některým pomůžeme dokonce i přežít. A to určitě stojí za to. Jak přikrmovat jiná zvířátka v zimě si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47