Vaření z konopí

 Ostatní 
07. září 2015 17:44 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Už téměř šest tisíc let se konopí využívá k získávání vláken, jako potravina a poživatina, brzy však byly objeveny i jeho mnohostranné léčebné kvality. Wikimedia Commons/Unknown
Rostlina konopí se stala po usazení původně divokého člověka (neolitická revoluce) jednou z nejrozšířenějších technických plodin úzce spojených z lidskou kulturou. Podle oblasti a strategie pěstování se vyprofilovaly dvě základní odrůdy: konopí seté a indické. Konopí seté mělo oproti odrůdám indického konopí nízký obsah hlavního psychotropního cannabinoidu THC.

Potraviny připravené s pomocí konopí mohou být skvělým doplňkem léčby i lékem. Konopný čaj zklidní žaludek a navodí dobrý spánek. Drtek konopných listů můžete přidat i do polévky a nemusíte mít žádné obavy z psychoaktivních účinků a je to velmi zdravé. Škála pochoutek je opravdu široká.

Konopné máslo

Ingredience:

- 250g másla

- konopí (2 hrsti drcených listů, ale pokud je třeba můžete přidat více listů a klidně i nějaké paličky)

Příprava

Dejte vařit vodu, do vařící vody vhoďte máslo. Až se máslo ve vodě rozpustí, přidejte co nejdrobněji nakrájené konopí. Pěnu vzniklou při vaření odstrňte.

V másle se rozpustí kanabinoidy a ve vodě se rozpustí látky chuťově nežádoucí. Vařte směs vody, másla a konopí alespoň hodinu. Čím déle, tím lépe. Na závěr přefiltrujte směs přes nějaké plátno nebo třeba přes kávový filtr. Získanou nať vyhoďte.

Směs vody a konopného másla dejte do ledničky, máslo ztuhne a půjde oddělit od vody.

Konopný čaj

Ingredience

- 1-3g konopných listů na 250ml vody

- med

Příprava:

Přes síto zalijeme konopí vroucí vodou a necháme tak dvě minuty louhovat. Podle chuti si přidáme cukr a med.

POZOR: Nesmíte med vystavit teplotě nad 46 °C (vyšší teplotou se zničí většina enzymů a vitamínů a z medu se tak stane umělé sladidlo).

Čaj je psychicky prakticky neaktivní, protože kanabinoidy se ve vodě rozpouštějí jen absolutně minimálně.

Chcete-li, aby měl čaj více léčivých účinků (stane se tak psychycky aktivní), přidejte do čaje lžičku másla a mírně vařte asi 15min.

Ganja Guacamole

Ingredience:

4 zralá oloupaná avokáda zbavená jader

2 zralá pokrájená rajčata

½ šálku nasekané jarní cibulky

2 stroužky česneku

½ šálku olivového oleje obohaceného konopím*

1 paprička jalapeño

½ šálku najemno nasekané čerstvé natě koriandru

šťáva ze jednoho citrónů

1 čajová lžička soli

½ čajové lžičky pepře

Přípravy:

Avokáda podélně rozpůlíme, vyjmeme pecky a polévkovou lžící vydlabeme dužinu. V hlubokém talíři ji důkladně rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, rozmačkaný česnek, pokrájenou jalapeño papričku, nadrobno nasekané kousky rajčat a obohacený olivový olej*. Směs následně ochutíme citrónovou šťávou, nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem, solí a pepřem. Vše dobře promícháme a ihned podáváme – s tortillou, lupínky nachos, či jen tak mažeme na toast nebo celozrnný chleba.

Zapečené palačinky s konopným špenátem

Pro 20 osob

Ingredience:


1 l čerstvých konopných květů a listů (rostliny bez stonku)

200 g hladké mouky

30 ml čerstvého mléka

1 vejce

1 smetana na vaření

1 velká cibule

4 stroužky česneku

10 dkg tvrdého sýru

1 hrst konopných semínek

olej

sůl, pepř, cukr, kmín

Příprava:


Listy a květy nakrájíme na drobno a omyjeme pod tekoucí vodou. Zeleň povaříme na 3 minuty v mléce pro odstranění silně nahořklé chuti. Nakrájíme cibuli a dva česneky, osmažíme dozlatova a přidáme zeleň, kterou dusíme až do úplného změknutí. Podle chuti přidáváme během vaření další česnek a okořeníme kmínem a solí. Pro zjemnění špenátové směsi můžeme přidat smetanu. Během dušení si připravíme klasické těsto na palačinky: mouka, vajíčko, mléko, cukr, sůl. Několik palačinek osmažíme na předehřátém oleji. Hotové palačinky naplníme špenátem, přehneme a dáme na připravený plech. Palačinky posypeme nastrouhaným sýrem a dle libosti také konopným semínkem. Zapékáme přibližně 10 minut v troubě rozehřáté na 220 °C. Ještě horké nakrájíme na malé dílky a s láskou servírujeme.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky