Vaření z konopí
Ostatní
07. září 2015 17:44
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Už téměř šest tisíc let se konopí využívá k získávání vláken, jako potravina a poživatina, brzy však byly objeveny i jeho mnohostranné léčebné kvality. / Wikimedia Commons/Unknown
Rostlina konopí se stala po usazení původně divokého člověka (neolitická revoluce) jednou z nejrozšířenějších technických plodin úzce spojených z lidskou kulturou. Podle oblasti a strategie pěstování se vyprofilovaly dvě základní odrůdy: konopí seté a indické. Konopí seté mělo oproti odrůdám indického konopí nízký obsah hlavního psychotropního cannabinoidu THC.
Potraviny připravené s pomocí konopí mohou být skvělým doplňkem léčby i lékem. Konopný čaj zklidní žaludek a navodí dobrý spánek. Drtek konopných listů můžete přidat i do polévky a nemusíte mít žádné obavy z psychoaktivních účinků a je to velmi zdravé. Škála pochoutek je opravdu široká.
Konopné máslo
Ingredience:
- 250g másla
- konopí (2 hrsti drcených listů, ale pokud je třeba můžete přidat více listů a klidně i nějaké paličky)
Příprava
Dejte vařit vodu, do vařící vody vhoďte máslo. Až se máslo ve vodě rozpustí, přidejte co nejdrobněji nakrájené konopí. Pěnu vzniklou při vaření odstrňte.
V másle se rozpustí kanabinoidy a ve vodě se rozpustí látky chuťově nežádoucí. Vařte směs vody, másla a konopí alespoň hodinu. Čím déle, tím lépe. Na závěr přefiltrujte směs přes nějaké plátno nebo třeba přes kávový filtr. Získanou nať vyhoďte.
Směs vody a konopného másla dejte do ledničky, máslo ztuhne a půjde oddělit od vody.
Konopný čaj
Ingredience
- 1-3g konopných listů na 250ml vody
- med
Příprava:
Přes síto zalijeme konopí vroucí vodou a necháme tak dvě minuty louhovat. Podle chuti si přidáme cukr a med.
POZOR: Nesmíte med vystavit teplotě nad 46 °C (vyšší teplotou se zničí většina enzymů a vitamínů a z medu se tak stane umělé sladidlo).
Čaj je psychicky prakticky neaktivní, protože kanabinoidy se ve vodě rozpouštějí jen absolutně minimálně.
Chcete-li, aby měl čaj více léčivých účinků (stane se tak psychycky aktivní), přidejte do čaje lžičku másla a mírně vařte asi 15min.
Ganja Guacamole
Ingredience:
4 zralá oloupaná avokáda zbavená jader
2 zralá pokrájená rajčata
½ šálku nasekané jarní cibulky
2 stroužky česneku
½ šálku olivového oleje obohaceného konopím*
1 paprička jalapeño
½ šálku najemno nasekané čerstvé natě koriandru
šťáva ze jednoho citrónů
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky pepře
Přípravy:
Avokáda podélně rozpůlíme, vyjmeme pecky a polévkovou lžící vydlabeme dužinu. V hlubokém talíři ji důkladně rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, rozmačkaný česnek, pokrájenou jalapeño papričku, nadrobno nasekané kousky rajčat a obohacený olivový olej*. Směs následně ochutíme citrónovou šťávou, nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem, solí a pepřem. Vše dobře promícháme a ihned podáváme – s tortillou, lupínky nachos, či jen tak mažeme na toast nebo celozrnný chleba.
Zapečené palačinky s konopným špenátem
Pro 20 osob
Ingredience:
1 l čerstvých konopných květů a listů (rostliny bez stonku)
200 g hladké mouky
30 ml čerstvého mléka
1 vejce
1 smetana na vaření
1 velká cibule
4 stroužky česneku
10 dkg tvrdého sýru
1 hrst konopných semínek
olej
sůl, pepř, cukr, kmín
Příprava:
Listy a květy nakrájíme na drobno a omyjeme pod tekoucí vodou. Zeleň povaříme na 3 minuty v mléce pro odstranění silně nahořklé chuti. Nakrájíme cibuli a dva česneky, osmažíme dozlatova a přidáme zeleň, kterou dusíme až do úplného změknutí. Podle chuti přidáváme během vaření další česnek a okořeníme kmínem a solí. Pro zjemnění špenátové směsi můžeme přidat smetanu. Během dušení si připravíme klasické těsto na palačinky: mouka, vajíčko, mléko, cukr, sůl. Několik palačinek osmažíme na předehřátém oleji. Hotové palačinky naplníme špenátem, přehneme a dáme na připravený plech. Palačinky posypeme nastrouhaným sýrem a dle libosti také konopným semínkem. Zapékáme přibližně 10 minut v troubě rozehřáté na 220 °C. Ještě horké nakrájíme na malé dílky a s láskou servírujeme.
Potraviny připravené s pomocí konopí mohou být skvělým doplňkem léčby i lékem. Konopný čaj zklidní žaludek a navodí dobrý spánek. Drtek konopných listů můžete přidat i do polévky a nemusíte mít žádné obavy z psychoaktivních účinků a je to velmi zdravé. Škála pochoutek je opravdu široká.
Konopné máslo
Ingredience:
- 250g másla
- konopí (2 hrsti drcených listů, ale pokud je třeba můžete přidat více listů a klidně i nějaké paličky)
Příprava
Dejte vařit vodu, do vařící vody vhoďte máslo. Až se máslo ve vodě rozpustí, přidejte co nejdrobněji nakrájené konopí. Pěnu vzniklou při vaření odstrňte.
V másle se rozpustí kanabinoidy a ve vodě se rozpustí látky chuťově nežádoucí. Vařte směs vody, másla a konopí alespoň hodinu. Čím déle, tím lépe. Na závěr přefiltrujte směs přes nějaké plátno nebo třeba přes kávový filtr. Získanou nať vyhoďte.
Směs vody a konopného másla dejte do ledničky, máslo ztuhne a půjde oddělit od vody.
Konopný čaj
Ingredience
- 1-3g konopných listů na 250ml vody
- med
Příprava:
Přes síto zalijeme konopí vroucí vodou a necháme tak dvě minuty louhovat. Podle chuti si přidáme cukr a med.
POZOR: Nesmíte med vystavit teplotě nad 46 °C (vyšší teplotou se zničí většina enzymů a vitamínů a z medu se tak stane umělé sladidlo).
Čaj je psychicky prakticky neaktivní, protože kanabinoidy se ve vodě rozpouštějí jen absolutně minimálně.
Chcete-li, aby měl čaj více léčivých účinků (stane se tak psychycky aktivní), přidejte do čaje lžičku másla a mírně vařte asi 15min.
Ganja Guacamole
Ingredience:
4 zralá oloupaná avokáda zbavená jader
2 zralá pokrájená rajčata
½ šálku nasekané jarní cibulky
2 stroužky česneku
½ šálku olivového oleje obohaceného konopím*
1 paprička jalapeño
½ šálku najemno nasekané čerstvé natě koriandru
šťáva ze jednoho citrónů
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky pepře
Přípravy:
Avokáda podélně rozpůlíme, vyjmeme pecky a polévkovou lžící vydlabeme dužinu. V hlubokém talíři ji důkladně rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, rozmačkaný česnek, pokrájenou jalapeño papričku, nadrobno nasekané kousky rajčat a obohacený olivový olej*. Směs následně ochutíme citrónovou šťávou, nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem, solí a pepřem. Vše dobře promícháme a ihned podáváme – s tortillou, lupínky nachos, či jen tak mažeme na toast nebo celozrnný chleba.
Zapečené palačinky s konopným špenátem
Pro 20 osob
Ingredience:
1 l čerstvých konopných květů a listů (rostliny bez stonku)
200 g hladké mouky
30 ml čerstvého mléka
1 vejce
1 smetana na vaření
1 velká cibule
4 stroužky česneku
10 dkg tvrdého sýru
1 hrst konopných semínek
olej
sůl, pepř, cukr, kmín
Příprava:
Listy a květy nakrájíme na drobno a omyjeme pod tekoucí vodou. Zeleň povaříme na 3 minuty v mléce pro odstranění silně nahořklé chuti. Nakrájíme cibuli a dva česneky, osmažíme dozlatova a přidáme zeleň, kterou dusíme až do úplného změknutí. Podle chuti přidáváme během vaření další česnek a okořeníme kmínem a solí. Pro zjemnění špenátové směsi můžeme přidat smetanu. Během dušení si připravíme klasické těsto na palačinky: mouka, vajíčko, mléko, cukr, sůl. Několik palačinek osmažíme na předehřátém oleji. Hotové palačinky naplníme špenátem, přehneme a dáme na připravený plech. Palačinky posypeme nastrouhaným sýrem a dle libosti také konopným semínkem. Zapékáme přibližně 10 minut v troubě rozehřáté na 220 °C. Ještě horké nakrájíme na malé dílky a s láskou servírujeme.