Pečete a chybí vám nějaká ingredience, nahraďte ji!

 Ostatní 
08. listopadu 2015 17:54 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak různé suroviny při pečení nahradit. Wikimedia Commons/Mateus S. Figueiredo
V řadě receptů narazíte na přísadu, kterou je buď náročné vůbec sehnat, nebo je drahá. Někdy se vám také stane, že potřebujete ingredienci, když vaříte večeři a zjistíte, že ji doma nemáte...

PODMÁSLÍ

Smíchejte jeden šálek mléka s jednou lžící octa nebo citronové šťávy a získáte náhražku do receptu místo podmáslí. Při pečení podmáslí nahradí i jogurt smíchaný s mlékem v poměru 1:1.

SMETANA

Nemáme-li smetanu lze ji v případě nouze nahradit 1 lžící másla a 1 dl mléka.

ZAKYSANÁ SMETANA

Pokud nemáte doma zakysanou smetanu, můžete si pomoci s mlékem, bílým jogurtem a citronovou šťávou. Smíchejte (ideálně vyšlehejte v kuchyňském robotu) 1/3 šálku mléka s jedním šálkem jogurtu nebo tvarohu a 2 lžičkami citronové šťávy. Pokud nemáte ani mléko, s klidným srdcem použijte místo zakysané smetany jen kvalitní bílý jogurt. Další možností, jak nahradit například čtvrt litru kysané smetany, je smíchání 180 ml mléka, 2 lžiček citronové šťávy a 4 lžic rozpuštěného másla.

VEJCE

Velmi populární náhražkou vajec je solamyl. Receptury s jeho použitím existují hned dvě:

- 1 lžíce solamylu bohatě nahradí 1-2 vejce v receptech na sladká a slaná jídla, která se připravují z řídkého těsta. V praxi jsou to bramboráky, litý perník nebo třeba lívance.

- V receptech na vánoční cukroví, sušenky obsahujících 1-2 žloutky si zase jednoduše pomůžeme 1 lžící solamylu smíchaného s 1 lžící vody.

Droždí lze také s úspěchem použít místo vajec. Pamatujte jen na jeho výraznou chuť, která se nehodí úplně všude. Jeden sáček instantního droždí rozpuštěného v 60-80 ml horké vody vystačí místo 1-2 vajec.

Želatina je velmi univerzální náhradou vajec. Jeden sáček nahradí 1-3 vajíčka prakticky kdekoliv.

OLEJ

Olej nahradíte tak, že smícháte neslazený jablečný kompot s rozpuštěným máslem nebo margarínem, a to ve stejném množství, jako uvádí recept pro olej.

PRÁŠEK DO PEČIVA

Pokud nemáte prášek do pečiva, pomůže soda. Nemáte-li ani tu, stačí vyšlehat bílky, ke kterým přidejte lžíci opravdu ledové vody a špetku soli. Moučník bude pak nadýchaný. Vyšlehejte klidně i žloutky (nejlépe do pěny, pak zašlehejte med nebo cukr). Jestli to dovoluje zbytek přísad v receptu, můžete nahradit dvěma lžícemi rumu nebo koňaku, ale ne do každého dezertu se hodí alkohol.

MÁSLO

Máslo je tuk. Znamená to tedy, že máslo ve všech receptech nahradíte stejným množstvím jiného tuku. Margarínu (Stella, nebo margarín ve vaničce), másla bez laktózy, kvalitního oleje (vyjma olivového), nezavrhujte ani staré dobré sádlo.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky