Jak otevřít láhev vína, když nemáte vývrtku?

 Ostatní 
09. června 2017 14:01 / Kateřina Kofroňová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Víno si můžete vychutnat, i když není otvírák zrovna po ruce. Shutterstock
Určitě se vám to už nejednou stalo. Chcete si dát víno, ale nemáte ho čím otevřít, protože vývrtku doma nemáte, ztratili jste ji, nebo jste třeba na pikniku v přírodě. Nezoufejte! Existuje několik způsobů, jak lahev vína otevřít pomocí věcí, které máte možná u sebe.

„Odemkněte" láhev klíčem

Jste zrovna na pikniku a zapomněli jste vývrtku? Nevadí. Stačit vám bude obyčejný klíč, který máte určitě u sebe. Vyberte co nejdelší klíč z vašeho svazku a pomalu a opatrně jej šikmo zatlačujte do korkové nebo silikonové zátky. Jakmile bude klíč uvnitř, začněte s ním pomocí kulatého vršku klíče otáčet jedním směrem. Začněte opatrně, ať zátku nerozdrobíte. Jakmile se zátka uvolní, vykroutíte ji během pár dalších otoček.

Zatlačte korek do lahve

Použijte jakýkoliv tupý předmět, který máte zrovna po ruce: vařečku, čínskou hůlku, větývku, klacík, kartáček na zuby, obal z balzámu na rty, nebo třeba propisku. Postavte láhev na rovný povrch, držte láhev za hrdlo a do druhé ruky vezměte předmět, kterým budete zátku zatlačovat dovnitř. Nastavte předmět proti zátce a párkrát viklavě, ale jemně zatlačte. Poté již můžete vyvinout větší sílu a zátku zatlačit do láhve.

Buďte opatrní, tekutina může z láhve vystříknout, a proto předmět, kterým zátku zatlačujete, obejměte shora prsty. I tak radši stůjte od ostatních lidí dostatečně daleko a dávejte pozor na své oblečení. Může se stát, že vám při této metodě zůstanou v láhvi drobné kousky korku.

Použijte nůž

Funguje podobně, jako metoda s klíčem. Nejlépe se vám bude hodit tenký nůž, jehož ostří snadno zapadne do hrdla láhve – například švýcarský nůž, nebo dokonce nůžky. Ostří nože zapíchněte do korku tak, aby celé prošlo zátkou. Docílíte toho drobnými kývavými pohyby sem a tam, jako když se houpe kolébka. Poté už jen nožem zatočíte dokola a zátku vykroutíte.

Zašroubujte do korku šroub

Najděte doma jakýkoliv šroub, který ale není moc tenký. Čím širší šroub, tím lépe se vám bude zátka vytahovat. Šroubovákem šroub zavrtejte doprostřed korku a nechte vyčnívat zhruba centimetr a půl. Poté už jen vytáhněte šroub i s korkem pomocí kleští.

Hřebíky a kladivo

Nemáte šrouby, ale hřebíky? Nevadí! Kladivem je jemně zatlučte do korku tak, aby se dostaly až na jeho dno. Umístěte je co nejblíže k sobě do řad. Druhou stranou kladiva, nebo páčidlem, poté hřebíky vytáhněte. Jednoduše byste je měli vytáhnout i se zátkou. Pokud vám to nepůjde, zkuste při vytahování páčidlem nebo kladivem trochu otáčet.

Kancelářské sponky

Dokonce i tito maličcí pomocníci z vaší kanceláře vám pomohou dobýt se do vína. Najděte dvě kancelářské sponky, které roztáhněte tak, aby každá tvořila tvar písmena C. Zrovna tak vám posouží jakékoliv dva drátky. Obě sponky zasuňte mezi korek a hrdlo láhve, a to tak, že jednu stranu vzniklého písmena C zasunete na jedné straně a na druhé straně zasunete druhou sponku. Obě sponky zatlačte hluboko a otočte s nimi o 90° tak, aby se dostaly pod korek až budete tahat nahoru. Vrchní strany písmena C obou sponek přiložte k sobě, provlékněte jimi tužku a zatáhněte směrem vzhůru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod