Jak skladovat vlašské ořechy, aby vám vydržely dlouho chutné
Vlašské ořechy obsahují prospěšné tuky omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Prospívají nervové soustavě a dokáží udržet paměť ve formě. Ořechy navíc obsahují velké množství vitaminů i minerálů, které posilují imunitní systém. Rozhodně se vyplatí je uschovat tak, aby si udržely své živiny co nejdéle. Můžete je skladovat nevyloupané i vyloupané.
Uskladnění nevyloupaných jader
Máte dostatek místa na uskladnění všech ořechů? V tom případě je můžete uschovat nevyloupané. Nikdy je netrhejte, spírejte ořechy pouze ze země. Měli byste je nasbírat co nejrychleji, protože mohou zplesnivět. Musíte je nechat nejprve vyschnout. Rozložte je do beden či přepravek s otvory. Uskladněte je na místo, kde je sucho a chladno.
Uskladnění vyloupaných jader
Pokud nemáte dostatek prostoru pro uskladnění nevyloupaných ořechů, nezbyde vám nic jiného, než je vyloupat. Způsobů uchovávání holých jader je více.
Uložení ve sklenicích
Pokud vám už nikde nezbylo místo, jádra z vlašských ořechů můžete uschovat v utěsněných sklenicích. Pro takové skladování jsou vhodné zavařovací sklenice nebo těsnicí krabičky. Nádoby, do kterých ořechy dáte, musejí být dobře vymyté a vysušené. Uložte je do chladné a temné místnosti. Jádra v nádobách budou poživatelná pouze několik týdnů.
Zmražení
Mražení je skvělý způsob uchovávání jader. Při teplotě pod nulou ořechy zmrznou a nevytratí se z nich potřebné živiny. Zůstane i dobrá chuť. Dejte je do těsnicího sáčku. Můžete je předtím i rozdrtit či pomlít. V mrazáku vydrží dvanáct měsíců. Po roce už je nekonzumujte. Pokud máte plný mrazák, některé ořechy můžete uskladnit i v lednici. Dejte je do vzduchotěsných nádob, aby nepřejímaly pachy z okolních potravin, jinak by už nebyly dobré. Jádra z lednice však musíte spotřebovat do tří měsíců.
Zavaření
Jádra můžete i zavařit, což je způsob uchovávání, díky kterému vám vydrží poživatelná i několik let. Nachystejte si zavařovací sklenice. Nasypejte do nich jádra zhruba jeden centimetr od okraje. Sklenice utěsněte a dejte je buď do zavařovacího hrnce, nebo mikrovlnné trouby. V hrnci zavařujte jádra zhruba 90 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
V mikrovlnné troubě zavařujte ořechy bez víček. Zapněte ji na tři minuty s nejnižším výkonem. Následně nádoby zavíčkujte. Nakonec zavařování sklenice otočte dnem vzhůru. Ořechy skladujte v chladné a suché místnosti. Dále čtěte: Vezměte si z dýní maximum. Zpracujte i semínka, jsou plná vitaminů a minerálů.