Sbírejte žaludy. Je to skvělá pochoutka i náhražka kávy
Není nad to udělat si příjemnou podzimní procházku přírodou. Během ní si můžete nasbírat nejenom léčivé kaštany, ale také jednu netradiční pochoutku. A tou jsou žaludy. Máme pro vás několik tipů, jak s nimi naložit.
Sběr byl posvátný
Dub byl považován za posvátný strom. Dubové háje byly zasvěcené bohu blesků a hromů a sběr žaludů se dokonce stal slavnostním obřadem. Lidé pak žaludy dál pražili, loupali a nejčastěji mleli na mouku. Z ní pak připravovali chléb.
Zdravé mlsání
Žaludy jsou pro organismus velmi přínosné. Mají vysoký obsah tuku, bílkovin, minerálů a vitaminů. Obsahují vysokou hladinu komplexních sacharidů, které během trávení zajišťují dlouhodobé zásoby energie. Žaludová mouka či pražené ořechy jsou rozhodně zdravější alternativou než „prázdné sacharidy" nebo jednoduché cukry, které vám sice dodají energii, ale jen na krátkou dobu. Sice obsahují vysoký obsah tříslovin, po nichž mají nahořklou chuť, ale naštěstí existuje řada způsobů, jak tuto nepříjemnou chuť odstranit, například vařením a namáčením ve vodě.
Jak na hořkost
Prvním způsobem, jak žaludy zbavit hořkosti, je oloupat je a nasekat na menší kusy. Vše pak pražte na suché pánvi. Pak je podrťte nebo rozmixujte na jemný prášek. Z něj si můžete připravit kávu nebo mouku. Druhým způsobem je namáčení. Žaludy ponořte do vroucí vody a poté oloupejte jako mandle. Jádra rozkrájejte a vložte do hrnce s vodou. Tam je nechejte asi 4 dny louhovat a 3krát denně vyměňujte vodu do doby, než přestane být voda kalná. Poté je povařte ve vodě v poměru 1 : 2, sceďte a rozemelte na strojku na maso. Směs rozložte na plech a nechte usušit. Z usušené hmoty pak opět můžete namlít mouku nebo z ní připravit kávu.
Žaludová káva
Pokud máte namleté žaludy, připravte si skvělou bezkofeinovou kávu. Na jeden šálek dejte 1–3 čajové lžičky žaludů, zalijte horkou vodou a nechte louhovat zhruba 5-10 minut.
Zlepšují nejenom trávení
Co se týká benefitů pro lidské tělo, pak stejně jako většina ořechů mají i žaludy značné množství vlákniny, což je ideální pro zlepšení trávení. Vláknina zlepšuje peristaltiku střev a tím eliminuje jak zácpu, tak průjem. Jedním z pozoruhodných účinků žaludů na zdraví je i schopnost regulovat hladinu cukru v těle, čímž zabraňuje negativním výkyvům glukózy. Skvělé benefity pro lidské tělo vám dodají také kaštany. Jak si z nich připravit například tinkturu, jsme psali zde.