Sbírejte žaludy. Je to skvělá pochoutka i náhražka kávy

 Ostatní 
06. listopadu 2020 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žaludy už i naši předci považovali za posvátné Pixabay
Žaludy jsou nejenom krásnou dekorací, ale především jsou skvělou pochoutkou. Připravte si z nich třeba kávu.

Není nad to udělat si příjemnou podzimní procházku přírodou. Během ní si můžete nasbírat nejenom léčivé kaštany, ale také jednu netradiční pochoutku. A tou jsou žaludy. Máme pro vás několik tipů, jak s nimi naložit.

Sběr byl posvátný

Dub byl považován za posvátný strom. Dubové háje byly zasvěcené bohu blesků a hromů a sběr žaludů se dokonce stal slavnostním obřadem. Lidé pak žaludy dál pražili,  loupali a nejčastěji mleli na mouku. Z ní pak připravovali chléb. 

Zdravé mlsání

Žaludy jsou pro organismus velmi přínosné. Mají vysoký obsah tuku, bílkovin, minerálů a vitaminů. Obsahují vysokou hladinu komplexních sacharidů, které během trávení zajišťují dlouhodobé zásoby energie. Žaludová mouka či pražené ořechy jsou rozhodně zdravější alternativou než „prázdné sacharidy" nebo jednoduché cukry, které vám sice dodají energii, ale jen na krátkou dobu. Sice obsahují vysoký obsah tříslovin, po nichž mají nahořklou chuť, ale naštěstí existuje řada způsobů, jak tuto nepříjemnou chuť odstranit, například vařením a namáčením ve vodě. 

Jak na hořkost

Prvním způsobem, jak žaludy zbavit hořkosti, je oloupat je a nasekat na menší kusy. Vše pak pražte na suché pánvi. Pak je podrťte nebo rozmixujte na jemný prášek. Z něj si můžete připravit kávu nebo mouku. Druhým způsobem je namáčení. Žaludy ponořte do vroucí vody a poté oloupejte jako mandle. Jádra rozkrájejte a vložte do hrnce s vodou. Tam je nechejte asi 4 dny louhovat a 3krát denně vyměňujte vodu do doby, než přestane být voda kalná. Poté je povařte ve vodě v poměru 1 : 2, sceďte a rozemelte na strojku na maso. Směs rozložte na plech a nechte usušit. Z usušené hmoty pak opět můžete namlít mouku nebo z ní připravit kávu.

Žaludová káva

Pokud máte namleté žaludy, připravte si skvělou bezkofeinovou kávu. Na jeden šálek dejte 1–3 čajové lžičky žaludů, zalijte horkou vodou a nechte louhovat zhruba 5-10 minut. 

Zlepšují nejenom trávení

Co se týká benefitů pro lidské tělo, pak stejně jako většina ořechů mají i žaludy značné množství vlákniny, což je ideální pro zlepšení trávení. Vláknina zlepšuje peristaltiku střev a tím eliminuje jak zácpu, tak průjem. Jedním z pozoruhodných účinků žaludů na zdraví je i schopnost regulovat hladinu cukru v těle, čímž zabraňuje negativním výkyvům glukózy. Skvělé benefity pro lidské tělo vám dodají také kaštany. Jak si z nich připravit například tinkturu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod