Skladování vlašských ořechů. Když to uděláte správně, vydrží skvělé a chutné i na další rok

 Ostatní 
02. listopadu 2020 16:51 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správně skladované ořechy vydrží i několik let Pixabay
Na vlašské ořechy číhá při skladování spousta nebezpečí. Mohou žluknout, chytit plíseň, nebo si na nich místo vás pochutnají moli. Poradíme vám, jak vlašáky skladovat správně, aby vydržely klidně i na další rok.

Sklizeň vlašských ořechů už by měla být pomalu za námi, a nyní zbývá vymyslet, jak je skladovat. Při správném uchování z nich můžete těžit nejen kolem Vánoc při pečení cukroví, ale klidně po celý následující rok.

Skladování celých ořechů

První možností je skladování celých ořechů tak, jak jsou, tedy nevyloupané. Pro tento způsob je však nutné ořechy dobře usušit, aby nechytily plíseň. Plody rozprostřené v jedné vrstvě by se měly sušit asi čtyři až šest týdnů. Poté už můžete dát ořechy do bedýnek či pytlů a schovat nejlépe na suchou půdu.

Neloupané ořechy můžete také naložit do soli. Do velkých sklenic postupně vrstvěte ořechy a směs soli a vyschlých hoblin či pilin. Vše je potřeba pořádně upěchovat a nádobu po uzavření uložit na chladné a tmavé místo.

Loupané ořechy

Možností pro skladování loupaných ořechů je více, jedná se však o náročnější práci. Předně je totiž potřeba všechny ořechy jeden po druhém vyloupat. Důležité je také ihned po vyloupání vyhodit všechny zkažené kusy.

Pokud chcete ořechy uchovávat jen krátkodobě, pouze několik týdnů, bohatě vám postačí uzavíratelná sklenice, kterou necháte v kuchyni. Sklenice je zapotřebí kvůli tomu, aby si na ořeších nezačali pochutnávat místo vás potravinoví moli.

Zamražení

Vcelku pohodlným způsobem uchovávání ořechů je zamražení. Dejte si jenom pozor na to, že ořechy mohou nasát pachy ostatních potravin, proto je opravdu pečlivě zavřete do igelitových sáčků. Optimální je dát ořechy rovnou do dvou sáčků a mezi obě vrstvy vložit pro jistotu ještě pohlcovač pachů.

Zamražené ořechy vám vydrží až jeden rok. Neskladujte je takto však déle, jelikož pak začnou ztrácet svou typickou ořechovou chuť.

Zavaření

Pokud je váš mrazák plný, nezoufejte, můžete se pustit do zavařování. Postup je úplně stejný jako při zavařování ovoce, akorát ořechy nebudete ničím zalévat. Do sklenice jen nasypejte co nejvíce ořechů, uzavřete a sterilizujte čtvrt hodiny při osmdesáti stupních Celsia. Takto zavařené ořechy vám vydrží i několik let.

Sladká tečka

Poslední možností je naložit ořechy do medu. Kromě toho, že se jedná o vcelku dobrou metodu konzervace, si zároveň vyrobíte i skvělou a zdravou pochoutku.

Stačí jen v hrnci smíchat ořechy s medem v poměru jedna ku jedné a pomalu zahřívat na mírném plameni. Pak už jen touto mlsnou směsí naplníte čisté sklenice a uzavřete. Jak si z vlašských ořechů vyrobíte skvělý olej, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky