Pokud se těšíte na chvíle u krbu, připravte si nejdříve správné dřevo

 Ostatní 
04. prosince 2020 16:29 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vhodný otop pomáhá vytvořit dokonalou atmosféru Depositphotos
Podzimní sychravé počasí s sebou přináší také řadu kouzelných chvilek. Takové určitě zažíváte, pokud jste si domů pořídili krb a trávíte u něj společné večery. Není nic víc uklidňujícího, než když se díváte do sálajícího ohně a posloucháte zvuk praskajícího dřeva.

Ovšem, abyste si opravdu romantické chvilky mohli užívat, musíte také sáhnout po správném otopu.

Věnujte pozornost vlastnostem dřeva

Ono totiž není dřevo jako dřevo, jelikož každé má jiné vlastnosti a jiné chemické složení. To vše pak ovlivňuje, jak kvalitní výhřevnost má daný druh dřeviny. Důležité také je, že dřevo nesmí být vlhké a musí být dostatečně tvrdé, protože i tady platí přímá úměra, že čím tvrdší, tím lepší pro vytápění, protože dlouho hoří.

Jasným favoritem v oblastí vytápění je proto díky svým vlastnostem dub, naopak nejméně vhodné jsou větve a kmeny jehličnanů. Tyto totiž shoří absolutně nejrychleji.

Jasná volba

Jak jsme již uvedli, dubové dřevo je v této oblasti jednoznačný top. Nejenže dlouho hoří, ale také vydrží dlouho fit při uchovávání. Jakmile uschne, vydrží ve skvělé kondici ještě dva roky.

Velmi oblíbená jsou pak ještě polínka z břízy či ovocných stromů, jelikož i ta hořívají velmi dlouho. Ostatní listnaté stromy jsou pak stejně jako jehličnaté stromy pro udržování tepla v krbu nevhodné. Velmi rychle shoří a mají nízkou výhřevnost.

Pozor na pryskyřici

U jehličnanů navíc umí udělat velkou neplechu pryskyřice, která zůstává ve dřevě. Ta totiž během hoření způsobuje vystřelování uhlíků a navíc velmi výrazně přispívá k zanášení komínů.

Zajímavou alternativou ke dřevu jsou pak pro topení v krbových kamnech lisované dřevěné piliny známé jako brikety nebo pelety, které jsou vyrobeny z lisovaného biomateriálu, navíc skvěle hoří. Čtěte také: Jak vyčistit krb? Jde to zvládnout za pár minut

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod