Mikrovlnnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle. Stačí se držet několika rad

 Ostatní 
26. listopadu 2020 13:13 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Čištění mikrovlnky nemusí být noční můra Depositphotos
Vyčistit mikrovlnku od připečených zbytků jídla a nejrůznějších prskanců je pro nejednu hospodyňku učiněná noční můra. Tutu práci si však můžete značně usnadnit a postačí vám k tomu věci, které máte běžně doma.

Vyčistit zaneřáděnou mikrovlnku může být opravdu za trest. I přestože použijete nejrůznější čisticí prostředky, je potřeba všechno pořádně vydrhnout. Práci vám navíc mohou komplikovat těžko dostupná místa. Máme pro vás proto několik tipů, jak si práci maximálně usnadnit.

Prevence především

Samozřejmě nejlepší strategií je znečištění mikrovlnky co nejvíce předcházet. Asi nejlepším preventivním opatřením je použití poklopu. Ten kromě toho, že zabrání vysušení ohřívaného jídla, také zachytí případné prskance, které by jinak přistály na stěnách mikrovlnky.

Pokud však zrovna nemůžete poklop použít, nebo se při ohřívání stala nějaká neočekávatelná nehoda, je vždy nejlepší na nic nečekat a odstranit nečistoty ihned. Největší problémy totiž nastávají ve chvíli, kdy se zbytky jídla uvnitř vysuší a připečou.

Obyčejný mokrý hadr

Asi nejjednodušší způsob, jak se připečených zbytků zbavit, je použít na ně obyčejný mokrý hadr. V tomto případě ho však použijete jinak, než byste si možná mysleli. Nebudete jím totiž drhnout.

Stačí, když namokříte hadr a vyždímáte tak, aby z něj neodkapávala voda, položíte ho na skleněný tác uvnitř mikrovlnky a na pár minut zapnete. Voda z hadru se odpaří a odmočí připečené zbytky, které pak už jen stačí jednoduše setřít.

Na větší špínu použijte ocet

Pokud je mikrovlnka opravdu hodně zaneřáděná a prosté odmočení by nestačilo, sáhněte po octu, který je skutečně nedocenitelným pomocníkem v domácnosti. Ten smíchejte v poměru jedna ku jedné s vodou a nalijte do misky, kterou dáte do mikrovlnky. Mikrovlnku pak zapněte na nejvyšší výkon přibližně na pět minut.

Kromě toho, že se nečistoty odmočí, tak octová pára ještě naruší jejich strukturu a následné setření půjde ještě snadněji. Je však třeba pamatovat na to, že ocet zanechá uvnitř své typické aroma. Můžete se pokusit ho přebít například tím, že do směsi přidáte ještě pár kapek vonného oleje. O dalších možnostech využítí octa při úklidu se dočtete zde.

Využijte sílu citrusů

Pokud vám ocet zkrátka nevoní a nesnesete ho, nezoufejte. Podobně jako ocet totiž fungují i citrusy. V tomto případě dejte do misky s vodou pár koleček citronu a pomeranče a opět zapněte na nejvyšší výkon na pět minut.

Napářka opět skvěle uvolní zaschlé nečistoty, citron, stejně jako ocet, pomůže narušit jejich strukturu a zároveň mikrovlnku krásně provoní. Pomeranč pak pomůže zachytit veškerou mastnotu. Vše pak stačí už jen setřít a je hotovo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod