Litinové nádobí je skvělé, je však třeba se o něj správně starat

 Ostatní 
16. prosince 2020 11:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Litinové nádobí je v kuchyni učiněný poklad Pixabay
Kvalitní litina je časem prověřený materiál a nádobí z ní vyrobené je zkrátka skvělé. Litina je totiž zdravotně nezávadná, tudíž se z ní při vaření neuvolní do jídla žádné škodlivé látky a odolá i opravdu vysokým teplotám. Je však nutné o ni správně pečovat.

Pokud máte někde doma těžké litinové pánve či hrnce ještě po babičce, pak vlastníte učiněný poklad. Jestliže se budete o litinové nádobí dobře starat, odmění se vám dlouhými roky dobré služby. Vlastnosti litiny se totiž na rozdíl od jiných povrchů časem zlepšují, pokud je o ni dobře postaráno.

Příprava před prvním použitím

Pokud jste litinové nádobí nezdědili po prarodičích, ale pořídili jste nějaký ten nový kousek, je potřeba nádobí připravit na první použití. Jako první hrnec či pánev pořádně umyjte. Ale pozor, pouze v čisté teplé vodě. Na litinu nepoužívejte saponát, ten pro tento povrch není vhodný. Nepoužívejte také drátěnky a jiné hrubé nástroje. Optimální je měkký kartáč na nádobí nebo jemná houbička.

Po umytí nádobí pořádně usušte, litina totiž může začít rezivět. A pak přichází nejdůležitější krok, kdy vnitřek nádoby pořádně vymažete olejem. Použít můžete jak rostlinný olej, tak sádlo, důležité je to, aby šlo o čistý olej bez příměsí. Tuk naneste po celém vnitřním povrchu, pak pánev lehce zahřejte a přebytečný olej slijte. Aby byl efekt dokonalý, celý proces opakujte alespoň třikrát. Olej uvnitř vytvoří ochrannou vrstvu, která ochrání nádobí před vnějšími vlivy.

Na co si dát při používání pozor

Litina je skvělá hlavně proto, že se jedná o velmi odolný materiál, použít se dá tedy prakticky jakkoli. I tak je ale potřeba dodržet pár pravidel.

Asi nejvýraznější výhodou je to, že litina snese opravdu vysoké teploty. Vedle běžného vaření tak můžete litinové nádobí použít i na grilu či dokonce přímo na otevřeném ohni. Je však dobré nevystavovat litinu prudkým změnám teplot, takže než například litinovou pánev umístíte na gril, nejprve ji předehřejte přibližně minutu v troubě. Stejně tak není dobré pokládat litinové nádobí na již rozpálenou plotnu. V opačném případě může dojít až k popraskání povrchu.

Litina je velice odolná také vůči mechanickému poškození. Bez obav tak na ni můžete použít i kovové kuchyňské náčiní, aniž byste povrch jakkoli poškodili.

Čištění a údržba

Při čištění litinového nádobí je potřeba postupovat obdobně jako při přípravě před prvním použitím. Je potřeba pamatovat na to, že litina může zrezivět, takže litinové nádobí nenechávejte odmočit ani ho neumývejte v myčce. Jaké další nádobí do myčky nepatří, se dočtete zde. Nádobí jen opláchněte v teplé vodě a setřete papírovou utěrkou a případné připečené kousky jídla odstraňte kartáčem na nádobí. Pamatujte také vždy na to, že nádobí musí zůstat na povrchu vždy lehce mastné, takže opět nepoužívejte žádný saponát a pokud se tato mastná ochranná vrstva začne ztrácet, tak zopakujte proces vymazání vnitřní plochy.

Pokud se přeci jenom stane, že na povrchu nádobí objevíte rez, nebojte se, nejedná se o závadu. Jenom opatrně rez oškrábejte, nádobí umyjte a vymažte tukem, jako před prvním použitím. Pokud litinové nádobí nepoužíváte často, je nejlepší ho schovat na nějaké suché a teplé místo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod