Vypěstujte si vlastní vánoční stromeček ze semínka

 Ostatní 
09. listopadu 2021 11:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlastnoručně vypěstovaný smrk či jedle může být ozdobou vaší slavnostní tabule Pixabay
Co si tak letos netradičně ozdobit váš vánoční stůl? Třeba budoucím vánočním stromem. Ten si totiž můžete vypěstovat ze semínek.

Je to sice jednoduché jít k prodejci a koupit si jedli, smrk nebo borovici. Stejně tak si v hobby marketech můžete zakoupit již předpěstované stromy v kontejnerech. Ale vlastnoručně vypěstovaný vánoční strom udělá mnohem více radosti. Jak na to?

Problém se stratifikací

Pokud si myslíte, že stačí zasadit semínko do hlíny a hotovo, jste na omylu. Příroda to totiž zařídila chytře. Pokud šiška, kterou seberete na podzim, ještě neprošla delším obdobím chladu, nevyroste vám z ní doma vůbec nic. Musíte semínko nejprve aktivovat, nebo-li nechat projít procesem stratifikace.

Stačí vám lednice

Doneste si z lesa šišku a vyberte z ní semínka. Čím více, tím lépe. Díky tomu budete mít šanci, že se vám některé uchytí. Do krabičky nasypejte písek, semínka na něj položte, lehce jej navlhčete a zasypte ještě tenkou vrstvou písku. Krabičku uzavřete a dejte zhruba na měsíc do lednice. Během té doby semínka vždy lehce navlhčete. 

Čas na výsev

Zhruba po měsíci semínka z lednice vyndejte a zasaďte je do květináčků. Ideální je, aby mělo každé semínko svůj prostor pro růst. Počítejte s tím, že v této nádobě bude zhruba prvního půl roku. Semínka by měla být 1 cm pod povrchem. Nechejte je v teple, zalívejte a čekejte. Zhruba za čtrnáct dnů byste mohli zpozorovat první klíčky. Některá semínka však rády na sebe čekají, může to tedy trvat i měsíc. Než vám stromek vyroste do podoby, než si jej ozdobíte, nějaký rok to potrvá. Do té doby vám ale může dělat parádu nejenom na vánočním stole, ale posléze také na terase či balkonu. Navíc děti tak mohou zjistit, jak dlouho trvá, než vyroste jeden jediný strom. Na vánočním stole by vám také neměl chybět i hyacint. Jak jej donutit rozkvést na svátky jsme psali zde.

Zdroj: www.doityourself.com, www.gardeningknowhow.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?