Mléčná rýže tak trochu jinak: Bez cukru a plná bílkovin. Připravíte si jí doma za pár minut!

Mléčná rýže jako skvělá svačinka
📷
Dalších 6 fotografií v galerii
 Ostatní 
15. listopadu 2016 06:00 / Archiv
  33   3
Máte rádi mléčnou rýži? Zkuste naší zdravější variantu! Výrobci sice stále vymýšlí nové a nové příchuti mléčné rýže, ale cukru se vzdát nechtějí. Jak ji tedy připravit zdravě doma během chvilky? Poradíme vám.

Díky řeckému jogurtu, který použijeme, získáme množství kvalitních bílkovin, které v našich jídelníčcích často chybí. 

Řecký jogurt by měl mít ve zdravém jídelníčku své místo. Je bohatý na bílkoviny a probiotické bakterie, které mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru. 

Můžete zvolit klasickou tučnější variantu nebo sáhnout po nízkotučném, který je k sehnání i s 0% tuku. I tento nízkotučný řecký jogurt je běžně dostupný ve většině supermarketů. Vše závisí na Vašich chuťových preferencích, cílech a celkovém jídelníčku. 

Ingredience na 2 porce základu mléčné rýže

  • 2x řecký jogurt
  • 2x hrnek uvařené vychladlé rýže (pro ještě zdravější variantu můžete použít i celozrnou rýži)
  • 2-4 polévkové lžíce mléka (kokosového, rýžového, madlového nebo jiného rostlinného nápoje)
  • suroviny na duchucení (jahody, med, hořká čokoláda, atd)

Postup

Smícháme mléčnou rýži s řeckým jogurtem a přidáme mléko. Podle toho jak hustou mléčnou rýži chcete mít. Mléčnou rýži nakonec dochutíme dle chuti.


Jahodová mléčná rýže

Do základu přimícháme hrst nakrájených čerstvých jahod, pokud nemáte čerstvé jahody, můžete přidat rozmražené jahody. Osladíme medem nebo stévií. Stevia je sladká a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Můžete přidat i hrst nasekaných mandlí.


Čokoládová mléčná rýže 

Do základu přimícháme nasekanou kvalitní hořkou čokoládu. Můžete také přidat jednu lžíci neslazeného tmavého kakaa. Dosladíme medem nebo pár kapkami čokoládové stévie. Použít lze i obyčejná stévia. Můžete přidat jednu lžíci kokosu.


Mléčná rýže se skořicí a jablky 

Do základu přidáte lžičku skořice, jedno nakrájené nebo nastrouhané jablko, dosladíme opět medem či stévií. Můžete přidat chia semínka.

Při přípravě domací mléčné rýže můžete experimentovat a dochucovat dle domácích zásob a chuti.

Borůvky, maliny, broskve, hrušky, švestky... přimíchat můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi a které máte zrovna po ruce. Nebojte se přidat také ořechy. Lidé bojující s přebytečnými kily se ořechům vyhýbají obloukem, ale to je chyba! Ve skutečnosti totiž ořechy hubnutí pomáhá. Navíc jsou zdraví prospěšné a plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálů.

Mléčnou rýži můžete dosladit také sirupy - např. agáve sirupem či rýžovým sirupem.

Do mléčné rýže můžete přimíchat také kustovnici čínskou, která patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahuje spoustu vitamínů, stopových prvků a dalších látek.

TIP: Pokud domá máte syrovátkový protein, můžete ho do rýže přidat. Protein seženete v různých příchutích. Např. vanilkový, čokoládový, banánový, čokoládovo-kokosový, jablko-skořicový a moho dalších příchutí.  Syrovátkový protein vám poslouží k dochucení. Pokud protein nemáte, není nutné ho pořizovat. Řecký jogurt má dostatek bílkovin sám o sobě. Pokud budete přidávat protein, vždy do základu vmíchejte nejprve syrovátkový protein, aby se v jogurtu dobře rozpustil.

Ema Maxová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte Karpacz, horské městečko v polské části Krkonoš

Věda & Vesmír

Měsíci pomalu docházejí síly. Co to znamená pro Zemi?

Bydlení

I maličkosti spláchnuté do záchodu dokáží zničit čerpadlo. Co vše do WC nepatří?

Zavřít reklamu