Je čas na barborky. Proč a jak se o ně postarat? Nezapomeňte je ponořit do teplé vody

 Ostatní 
05. prosince 2021 14:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nechat si vykvést větvičku ve váze nemusejí jen svobodné ženy Pixabay
Svátek Barbory připadá na 4. prosince. K tomuto datu se pojí jeden zvyk. V tento den by se měly dát do vázky větvičky kvetoucích stromů. Proč a jak se o ně postarat?

Pokud si svobodná dívka na Barboru dá do vázy větvičku kvetoucího stromu a ta ji do Štědrého dne rozkvete, vdá se. To je asi nejznámější tradice, která se k tomuto jménu váže. Ale je jich ještě více. Dívka si také může uříznout několik větviček, ty pojmenovat podle svých nápadníků a pak se stane nevěstou toho, jehož větvička vykvete nejdříve. A další legenda - kolikátý den po uříznutí barborka vykvete, tolikátý měsíc bude pro majitele větvičky tím šťastným. Že nejste svobodná? Nevadí. I tak stojí za to si větvičku uříznout. Nádherné květy třešní nebo magnolie tak dokáží krásně dozdobit váš slavnostní interiér.

Kdo byla Barbora

Mučednice svatá Barbora je v katolické tradici patronkou věží, horníků, sedláků, stavebních dělníků, pokrývačů, zedníků, slévačů zvonů, kovářů, kameníků, tesařů, ale i hrobníků, zvoníků, kloboučníků, kuchařů, řezníků, dívek, zajatců, pevností, dělostřelců, hasičů a umírajících. Je ochránkyní proti bouřce, ohni, horečce a moru. Podle legendy ji její otec, turecký šlechtic, nechal popravit za to, že se obrátila na křesťanskou víru. A jelikož otec nenáviděl křesťany, chtěl ji donutit, aby se této víry zřekla. Nepomohlo ani její mučení, a tak byla nakonec dívka odsouzena k smrti. Popravu provedl její vlastní otec. Cestou na popravu Barbora utrhla větvičku, která uprostřed zimy vykvetla.

Podle pupenů

Nejlépe se na barborku hodí větvičky třešně, višně, slivoně, jabloně, meruňky, ale zkusit můžete i magnolii. Pokud vyrazíte pro barborku do přírody, vybírejte takové větvičky, které mají nasazené hodně pupenů. Snažte se být ke stromům a keřům maximálně ohleduplní, vyhněte se jakémukoliv poškození. S sebou si vezměte zahradnické nůžky, které předtím dezinfikujte, abyste do stromu nezanesli infekci.

Nejdřív lednice, pak horká koupel

Aby vám barborka skutečně vykvetla, musíte se o ni správně postarat. Uříznuté větvičky by měl přejít mráz, který uvolňuje blokační látky v květních pupenech. Proto, pokud venku nemrzne, dejte je klidně na dva dny do chladničky či mrazničky. Poté je vyndejte a šikmo seřízněte konce a na chvíli je ponořte do vody o teplotě asi 60 °C. Pak celé proutky ponořte do vany s vodou teplou do 40 °C a nechejte je tam namáčet nejméně 6 hodin. Teprve poté je ponořte do vázy s vodou a čajovou lžičkou cukru. Ten přidávejte do vázy v případě, že jste dostali řezané květiny. Prodloužíte jim tím život. Co dál ještě pomáhá, jsme psali zde.

Světlo a rosit

Barborku dejte na světlé místo a nejméně třikrát týdně vyměňujte vodu. Vždy přitom lehce seřízněte konec větviček. Máte-li vy bytě suchý vzduch, je dobré proutky rosit, aby pupeny nezaschly. 

Barborka na poslední chvíli

Pokud si zapomenete větvičku na Barboru uříznout, nezoufejte. Takřka okamžitě vám vykvete zlatíce - nebo také zlatý déšť, stejně dobře kvete i zimovzdorný jasmín. 

Zdroj: novinky.cz/vanoce, ireceptar.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008