Skvělé recepty z vodnice. Musíte zkusit!

 Ostatní 
22. února 2017 09:55 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vodnice se vrací. Naučte se z ní vařit. Shutterstock
Vodnice je plodina z čeledi brukvovitých. Dříve se konzumovala ve velkém, pak se na ní zapomnělo. Dnes se její sláva vrací. Je levná, nenáročná, zdravá a dobře chutná.

Výhody vodnice

Vodnice je složena asi z 90% z vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Už toto složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých redukčních dietách. Působí močopudně, zklidňuje nervy, stimuluje srdeční činnost. Nevhodná je pro lidi se zánětem žlučníku. Jinak má ovšem i antibakteriální účinky. Rychle roste. Od výsevu ke sklizni to trvá asi šest týdnů a sázet můžete prakticky po celou sezónu. Vyroste vám i v truhlíku za oknem.

Vodnice jako brambory

Nejběžnější použití vodnice bylo v minulosti a je často i dnes její vaření podobně jako se vaří brambory. Oloupnutou a pokrájenou vodnici zalijeme vodou, posolíme, pokmínujeme a vaříme do měkka. Zalijeme rozpuštěným máslem a posypeme zelenými bylinkami.

Z vodnice můžeme také připravit kaši. Uvařenou vodnici rozšťoucháme, přidáme smetanu nebo mléko, trochu másla a dobře promícháme. Můžeme též kombinovat s brambory.

Vodnice syrová

Vodnici si můžete dát i zasyrova. Mladé bulvy nemusíte ani loupat, stačí dobře omýt. Chutí se podobá ředkvičce a kedlubně. Můžete ji také nastrouhat samotnou nebo třeba s okurkou a udělat skvělý salát přidáním zakysané smetany a zelených bylinek.

Vodnice jako zelí

Pokud máte rádi kedlubnové zelí, budete milovat i zelí z vodnice. Bulvy oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronovou šťávou. Osmahněte cibulku, přidejte vodnici, osolte, pokmínujte, podlijte a duste. Pokud budete chtít, můžete výsledek zahustit, ale zdravější je pochopitelně bez mouky.

Polévka z vodnice

Poduste vodnici, osmahněte cibulku, rozmixujte. Dochuťte. Můžete přidat trochu smetany pro zjemnění. Také lze dusit společně s dalšími druhy zeleniny. Někteří milují přidat mletý zázvor, jiní raději polévku řádně opepří.

Zapečená vodnice s masem

V tomto receptu je vhodné nakombinovat vodnici s dalšími druhy zeleniny. Do zapékací mísy tak můžeme položit brambory, vodnici, mrkev a různé další druhy zeleniny, která máme doma. Mezi zeleninu umístíme maso. Osolíme, přidáme nadrcený česnek, pepř a zalijeme smetanou. Pečeme zhruba hodinu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Herečka Lucie Zedníčková podstoupila liposukci břicha. Už nechtěla vypadat jako těhotná

Styl

Byl to jen mýtus. Velké snídaně jsou sice důležité, ale s hubnutím nepomohou, potvrdila nová studie

Tech

Satelit NASA objevil rostoucí ostrov uprostřed Pacifiku. Je jen několik dní starý a už se rozrostl na 24...