Skvělé recepty z vodnice. Musíte zkusit!
Výhody vodnice
Vodnice je složena asi z 90% z vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Už toto složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých redukčních dietách. Působí močopudně, zklidňuje nervy, stimuluje srdeční činnost. Nevhodná je pro lidi se zánětem žlučníku. Jinak má ovšem i antibakteriální účinky. Rychle roste. Od výsevu ke sklizni to trvá asi šest týdnů a sázet můžete prakticky po celou sezónu. Vyroste vám i v truhlíku za oknem.
Vodnice jako brambory
Nejběžnější použití vodnice bylo v minulosti a je často i dnes její vaření podobně jako se vaří brambory. Oloupnutou a pokrájenou vodnici zalijeme vodou, posolíme, pokmínujeme a vaříme do měkka. Zalijeme rozpuštěným máslem a posypeme zelenými bylinkami.
Z vodnice můžeme také připravit kaši. Uvařenou vodnici rozšťoucháme, přidáme smetanu nebo mléko, trochu másla a dobře promícháme. Můžeme též kombinovat s brambory.
Vodnice syrová
Vodnici si můžete dát i zasyrova. Mladé bulvy nemusíte ani loupat, stačí dobře omýt. Chutí se podobá ředkvičce a kedlubně. Můžete ji také nastrouhat samotnou nebo třeba s okurkou a udělat skvělý salát přidáním zakysané smetany a zelených bylinek.
Vodnice jako zelí
Pokud máte rádi kedlubnové zelí, budete milovat i zelí z vodnice. Bulvy oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronovou šťávou. Osmahněte cibulku, přidejte vodnici, osolte, pokmínujte, podlijte a duste. Pokud budete chtít, můžete výsledek zahustit, ale zdravější je pochopitelně bez mouky.
Polévka z vodnice
Poduste vodnici, osmahněte cibulku, rozmixujte. Dochuťte. Můžete přidat trochu smetany pro zjemnění. Také lze dusit společně s dalšími druhy zeleniny. Někteří milují přidat mletý zázvor, jiní raději polévku řádně opepří.
Zapečená vodnice s masem
V tomto receptu je vhodné nakombinovat vodnici s dalšími druhy zeleniny. Do zapékací mísy tak můžeme položit brambory, vodnici, mrkev a různé další druhy zeleniny, která máme doma. Mezi zeleninu umístíme maso. Osolíme, přidáme nadrcený česnek, pepř a zalijeme smetanou. Pečeme zhruba hodinu.