Nevyhazujte skořápky od vajec! Mají mnoho využití!
Ještě před časem byla vajíčka zatracované kvůli obsahu cholesterolu. Aktuálně je situace jiná a patří mezi potraviny, které by měl člověk konzumovat pravidelně. Samozřejmě, v přiměřené míře. Za vhodné a zdraví prospěšné množství se považují 3-4 vajíčka týdně. Obsahují kvalitní proteiny, železo, vápník, fosfor, vitaminy A, D, E, K a další látky. Kromě toho, že vajíčka jsou pro zdraví přínosem, využitelná je i jejich skořápka. Na co všechno ji můžete použít? Mrkněte na naše tipy.
Jsou hnojivem pro rostliny v zahradě i v květináči
Při jarní výsadbě skořápky poslouží jako kvalitní hnojivo. Stačí je přidat do půdy. Ocení je i pokojové rostliny. Jednoduše je přidejte do květináče a promíchejte se zeminou. Rostliny se vám poděkují zdravým a krásným vzhledem. Někdo je používá také v kombinaci s kávovou sedlinou.
Vyčistí termosky, vázy a hrnky
Po kávě či čaji zůstává v nádobách barevný povlak. Naplňte je vodou, přidejte do nich rozdrobené skořápky a nechte působit po celou noc. Ráno je jednoduše omyjte.
Eliminují svědění pokožky
Do malé sterilní nádobky nalijte jablečný ocet a do něj přidejte skořápky. Po několika dnech se rozpustí. Tento recept přinese úlevu od nepříjemného svědění.
Jsou výživné pro pleť
Vaječné skořápky (z domácího chovu nebo bio) zpracujte na prášek. Přidejte do něj rozšlehaným vaječný bílek a naneste na pleť. Nechte působit alespoň půlhodinu a pak masku smyjte.
Skořápky jsou výborným doplňkem stravy
Obsahují mj. uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý, kysličník křemičitý, kysličník hlinitý, kysličník fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost.
Rozpusťte, rozemelte a snězte je
Vaječné skořápky se velmi dobře rozpouštějí v citronové šťávě nebo v kyselině citronové. Tento roztok se v těle vstřebá téměř okamžitě. Jemně mleté skořápky rovněž neutralizují přebytečnou kyselost v žaludku. Účinek je oproti jedlé sodě trvalý a bez škodlivých následků. Prášek ze skořápek je však nutné užívat nalačno, protože s tukem by mohl v žaludku tvořit pro organismus nevyužitelná vápenatá mýdla.
Jak prášek připravit?
Skořápky properte pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražte a tak je nejen sterilizujete, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejete jemným sítem a prášek uložíte v dobře uzavřené lahvičce. Užívejte jej přímo, např. 3x denně na špičku nože a zapijte nápojem. Prášek také můžete smíchat s medem, užívejte 3x denně lžičku. Prášek také přidáváme do jídla, které neobsahuje tuk nebo práškem posypeme krajíc chleba.
Příprava roztoku
Skořápky z 10 vajec rozpustíte ve větší sklenici ve šťávě z 1 kg citronů. Pozor, velice šumí. Skořápky se v citronové šťávě rozpustí za 24 hodin. Roztok pijte chlazený, 1 dl ráno a 1 dl odpoledne. Šťáva není chutná, ale je účinná při odvápnění kostí.
Můžete si též vyrobit skořápkový vaječný koňak
10 celých čistých vajec zalijete ve sklenici citronovou šťávou, občas sklenicí zatřepete a když se skořápky rozpustí, vejce rozmačkáte, přecedíte, přidáte med a rum nebo jiný tvrdý alkohol podle chuti. Užívejte tři lžíce denně.