Chutné recepty z červené řepy
Pečená řepa
Oloupanou řepu nakrájíme na kolečka nebo kousky. Mírně osolíme, přidáme česnek, zakápneme olivovým olejem a dáme péct. Pečeme pod pokličkou, dokud řepa nezměkne, což může být i relativně delší doba. Je-li třeba, mírně podlijeme. Upečenou řepu posypeme strouhaným sýrem. Můžeme ji také přidat k uvařeným těstovinám.
Dušená řepa
Milovníci klasické řepné chuti nejvíc ocení řepu připravenou v páře. Nakrájíme řepu na kolečka, vložíme do parního hrnce a po zhruba půl hodině si pochutnáváme na skvělé zelenině plné vitamínů, železa a dalších tělu prospěšných látek.
Řepné hranolky
Postupujeme jako v případě hranolků bramborových. Výsledkem je zdravější pokrm, který neobsahuje tolik škrobu.
Salát ze syrové řepy
Řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme trochu jemně nakrájené cibulky, kterou můžeme předtím spařit, aby nebyla tak ostrá. Použijeme majonézu nebo zakysanou smetanu, sůl, pepř. Promícháme a podáváme s pečivem, nebo raději bez něho.
Salát z uvařené řepy
Dušenou řepu nakrájíme na malé kousky, případně nastrouháme nahrubo. Přidáme balkánský sýr na kostičky, olivový olej, sůl a zelené bylinky podle chuti a sezóny. Místo balkánského sýra můžeme použít nivu nebo jiný výrazný druh, který máme rádi.
Řepné chipsy
Syrovou řepu nakrájíme na tenké plátky a dáme do sušičky. Vysušené krásně křupou a jsou stále zdravé a plné tělu prospěšných látek.