Jak pěstovat vynikající kanadské borůvky?

 Zahrada 
21. května 2017 10:06 / Kateřina Kofroňová
  13
📷
6 fotografií v galerii
Kanadské borůvky se těší stále větší oblibě. Shutterstock
Pokud patříte mezi milovníky kanadských borůvek, ale už vás rozčiluje, že čtvrtkilové balení stojí někdy i sedmdesát korun, máme pro vás radu: vypěstujte si je doma a ušetřete tak tisíce!

Za sazeničku zaplatíte zhruba tolik, co za kilo kupovaných borůvek a budete sklízet borůvky každé léto v takovém množství, že je budete rozdávat kolemjdoucím. Pokud máte zahradu nebo balkon, zajděte do nejbližšího zahradnictví a sazenici kupte. Co s ní dělat dál, se dočtete v tomto článku.

Jakou odrůdu vybrat

Osvědčenými ranými odrůdami borůvek jsou Earliblue a Duke. Středně ranými pak Blueray a Bruecrop. Polopozdními Berkeley a osvědčenými pozdními odrůdami borůvek jsou Herbert a Jersey.

Výběr stanoviště

Borůvkám je dobře v těžce písčité a propustné půdě. Kyselost půdy, která by měla mít pH 3,5 – 4,5, můžete upravit rašelinou nebo přisypte piliny jehličnatých stromů. Půda, která se běžně vyskytuje na zahradách, je pro borůvky ale většinou nevhodná. Proto se často přistupuje k radikálnějšímu řešení, a to k výměně půdy. Pokud je půda jílovitá, nebo silně vápenitá, výměna půdy je nezbytná.

Vybírejte místo s vyšší vlhkostí vzduchu, které je dostatečně slunné. Mírný polostín je rovněž přijatelný. Když mají borůvky nedostatek slunce, obvykle přežijí, ale neplodí tolik, jako na místě s dostatkem slunce. Borůvky na slunečném místě také bývají sladší.

Pokud zvolíte dostatečně velkou nádobu s vhodným substrátem, můžete kanadské borůvky pěstovat i na balkoně.

Sadba

Pokud budete sázet pouze jednu rostlinu, vykopejte jámu o šířce minimálně 80 centimetrů. Hloubka by měla být alespoň 40 centimetrů. Při sadbě více rostlin je lepší vykopat celý rigol a rostliny sázet alespoň jeden metr od sebe.

Abyste zabránili kontaktu s okolní půdou, je dobré vykopat ještě dalších 20 centimetrů do hloubky a na dno nasypat vrstvu hrubého štěrku, která zamezí vzlínání vody z dolních vrstev půdy. Na štěrk můžete položit ještě netkanou textilii.

Zálivka a hnojení

Nejlepší, co můžete pro svůj keř udělat, je zakoupit speciální hnojivo přímo pro kanadské borůvky. Vyhněte se naopak hnojivům s obsahem chlóru a vápna. Co se týče zálivky, postarejte se o pravidelný přísun vody. Nejlepší je voda ze sudu, jelikož na rozdíl od vody z kohoutku neobsahuje chlór. Kvalita a množství vody ovlivní výslednou kvalitu borůvek.

Sklizeň

Z jednoho keře, který vám bude sloužit 30 až 60 let, sklidíte zhruba 3 až 6 kg borůvek. Plné plodnosti keře se dočkáte kolem šestého roku. Borůvky dozrávají během června až července a to v průběhu 15 až 55 dnů, dle podmínek. Nejsladší borůvky sklidíte, když je otrháte asi týden až dva po dozrání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít