Jak si vypěstovat vlastní celer

 Zahrada 
03. května 2021 08:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při běžném pěstování celeru se vyplatí nákup sazenic Pixabay
Celer je oblíbenou aromatickou kořenovou zeleninou. Do české kuchyně patří a pokud se vám ho podaří vypěstovat na záhonech, budete ho mít kdykoliv po ruce.

Celer můžete pěstovat bulvový, ze kterého sklidíte zejména bulvy, a během sezony také listy i s řapíky.

Buďte důslední

Během léta celer dvakrát okopejte. Kolem rostliny musíte odhrabat zeminu, abyste vytvořili prohlubně. V těchto prohlubních se bude snadněji zadržovat voda, bulvy celeru budou lépe růst a zakulacovat se. Záhon musíte zbavit plevele, buďte důslední a vytahujte plevel i s kořínky. Pokud nebudete důslední, plevel brzy obrazí. 

Všeho s mírou

Během okopávání celeru opatrně odtrhejte starší listy, zejména ty, co rostou na okraji bulvy. Bulvy se brzy zahojí a znovu obrostou. Tento krok můžete opakovat dvakrát až třikrát za sezonu. Platí, že všeho s mírou. Na rostlině musí zůstat dostatek listové plochy, aby rostlina mohla růst. Musíte zachovat střední listy a otrhané listy nevyhazujte na kompost. Listy zužitkujete v kuchyni. Hodí se polévek a pomazánek. 

Půdu udržujte vlhkou

Celer je náročný na zálivku a živiny. Kořenová zelenina potřebuje v červenci a srpnu hodně vody. půdu musíte udržovat vlhkou, ale nedopusťte přemokření. Na záhonech se nesmí tvořit louže. Nejlépe je zalévat brzy ráno nebo večer dešťovou vodou. Během vegetace je nutné celer přihnojovat dusíkem nebo vícesložkovým hnojivem. V každém zahradnictví koupíte hnojivo určené na kořenovou zeleninu. Přihnojovat můžete i nakvašeným slepičincem, tohoto hnojiva přidávejte do zálivky jen trošku, aby rostlině neuškodilo. Čím je celer statnější, tím méně musíte hnojit. 

Choroby celeru

Pokud celer nemá dostatek živin, je náchylnější k chorobám. Nedostatek draslíku způsobuje, že rostlina trpí žloutnutí, zasycháním listů, nedostatek boru se projevuje srdéčkovou hnilobou. U celeru se může vyskytnout skvrnitost listů. Pokud objevíte skvrny, pomůže jen speciální postřik, který koupíte v zahradnických potřebách. Na záhony, kde rostly napadené celery, by další sazenice celeru měly přijít až po čtyřech letech. Na těchto záhonech můžete pěstovat jinou zeleninu. Například fazole, cibuli, česnek nebo hrášek.

Kdy sklízet celer

Na menších bulvách celeru si můžete pochutnat už na konci léta. K uskladnění ho nechejte dozrát až do října. Za suchého počasí celer opatrně vytáhněte ze země, seřízněte přebytečné kořínky i listy. Celer skladujte v písku, v chladném, ale ne vlhkém sklepě. Dále čtěte: Ne všechna zelenina či ovoce patří do lednice. Některým druhům chlad vysloveně škodí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod