Vysaďte si rostliny, které odpuzují komáry!

 Zahrada 
07. května 2017 12:43 / Marie Popelková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Prožijte léto bez komářích štípanců! Starts with you
Nenechte si zkazit příjemná letní posezení venku otravným hmyzem! Pořiďte si rostliny, které komáry přirozeně odpuzují.

Kromě toho, že nás komáři obtěžují nepříjemným bzučením a štípáním, mohou také přenášet nebezpečné nemoci. Pokrýt ale sebe i celou vaši rodinu repelenty, které obsahují spoustu chemikálií, také není úplně ideální. Jaké tedy máme řešení? Vyzkoušejte účinky rostlin, které komáry odpuzují, a sledujte výsledky!

Komáry na nás a na zvířatech lákají určité pachy kůže, obzvláště pokud se potíme. Mnoho rostlin má silnou vůni, která je komárům nepříjemná, a navíc maskuje pach naší kůže.

Jednou z takových rostlin je citronová tráva. Její olej je velmi aromatický a používá se k dochucování polévek a mořských plodů. Mimo to také odpuzuje komáry.

Slyšeli jste už o šantě kočičí? Obsahuje chemikálii zvanou nepetalakton, která přitahuje kočky a odpuzuje komáry. Lze ji dobře pěstovat i v květináčích. Negativem ale může být, že šanta bude do vaší zahrady lákat kočky. Proto by bylo dobré vysadit ji na takové místo, kde se v ní kočky budou moci válet bez toho, aniž by poničily okolní rostliny. Problém by mohl také nastat, pokud je někdo ve vaší rodině na kočky alergický.

Výborná proti komárům je také levandule. Výhodou je, že ji lze zasadit jak do země, tak do květináče. Obdobně působí i bazalka. Tu můžete navíc skvěle využít i při vaření. Sadit lze také do země i do květináčů venku i do interiéru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod