Ušetřete za vodu. Zalévejte dešťovou

 Zahrada 
12. května 2017 17:30 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jednoduché, levné a účinné řešení. Voda přímo do sudu. internet
Na jímání dešťové vody chystá stát dotace. Mnozí ale dávno nebyli tak hloupí a vodu do různých sudů chytají. Vzhledem k možnému suchu je třeba rozšířit kapacitu nebo se zachytáváním vody začít. Poradíme.

Při rozšiřování kapacity našich nádrží i při pořizování nových můžeme narazit na problém. Větší nádoby jsou poměrně drahé, nevypadají dobře a v případě nedostatečně očištěných barelů z chemické výroby si můžete na zahrádku přivléct pěkné svinstvo. Jak lze postupovat, co by měl udělat začínající zájemce o využití dešťové vody? Jaké jsou možnosti?

Klasika s barelem u okapové roury

Skutečně nejjednodušší systém je ten, který mají mnozí doma. Na svod okapu si necháme namontovat (případně sami namontujeme) výklopnou odbočku. Pokud bude náš sud na vodu plný, odbočku uzavřeme a vodu necháme stékat do dešťové kanalizace. Pokud vodu potřebujeme, vyklopíme odbočku a necháme napustit barel.

Technicky zdatní jedinci si mohou vyrobit jednoduché zařízení, kdy umístí do barelu hlídač hladiny a v případě naplnění dá elektronika pokyn servu, které otočí s výpustí vody. V případě poklesu hladiny se opět odbočka sama vyklopí a při dalším dešti se barel doplní.

Systém stará vana

Nejedna rodina s úspěchem využívá na jímání vody starou vanu, kterou zapustili do země a překryli deskami, aby do vody někdo nespadl. Vana mívá kapacitu kolem 180 litrů. Není to mnoho, ale na zalévaní zahrádky u domu to většinou stačí.

Podzemní nádrž

Pokud máte více prostředků, potřebujete zalévat větší zahradu a v budoucnu dosáhnete na dotace, můžete se pustit do budování podzemní nádrže. Má mnohonásobně větší objem a lze ji využívat nejen k zalévání zahrady, ale také ke splachování toalety. Bohužel náklady na vybudování takové nádrže jsou poměrně vysoké. Obyčejná nádrž na 1600 litrů vyjde přes deset tisíc korun, a to nepočítáme zemní práce a další montáž.

Jezírko

Zajímavou variantou může být vybudování jezírka či nádrže, která bude na povrchu a může sloužit pro zalévání i pro okrasné účely. Pro takovou situaci bude třeba jezírko důkladně vyložit jezírkovou fólií, která zabrání vsakování vody. Za fólii také něco zaplatíte, ale cena nebude zdaleka tak vysoká, jako u podzemní nádrže. Je ovšem pravda, že nedosáhnete takové kapacity. Jezírko navíc nemůžete celé vyčerpat, protože by nevypadalo pěkně.

Další výhody vlastní nádrže na zalévání

Vedle úspor za vodu z vodovodu je zde velký ekologický i etický aspekt. V situaci, kdy velká část světa nemá pitnou vodu zalévat pitnou vodou – to vypadá jako velký nesmysl. Dešťová voda, kterou zachytíme a kterou vylijeme na naše zahrady se zde také vypaří a zvlhčí vzduch nad naší krajinou a přispěje tak k možnosti dalších srážek. Navíc dešťová voda je pro rostliny nejpřirozenější zálivkou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve