Jak na zahradě využívat kompost efektivně

 Zahrada 
21. května 2017 12:15 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Když už kompost máme, jak s ním nejlépe naložit? internet
Čím dál víc lidí si v dnešní době vyrábí vlastní kompost. Jednak pro jeho vynikající využití na zahradě, a také proto, že se tímto způsobem mohou ekologicky zbavit veškerého bio odpadu z domácnosti. Využíváte na své zahradě veškerý potenciál vašeho domácího kompostu? Zde je pár tipů.

Pomocí kompostu vracíme do půdy důležité zdravé živiny pro naše rostliny. Obsahuje také prospěšné bakterie a organismy, které udržují naši půdu plodnou.

Když už kompost máme, jak ho nejlépe využívat, aby rostliny, které pěstujeme, byly silné a zdravé?

Když sázíme, kompost přidáváme do díry k rostlině. Tak budou mít dostatek živin už od začátku růstu. Platí to pro zeleninu, květiny, ovocné stromy a keře, cokoliv, co na zahradu sadíme. Kompost také pomáhá držet u kořenů vláhu a dodává jim cenné živiny.

Když máme kompost, můžeme ušetřit a namíchat si vlastní substrát pro sázení do květináčů. Vyrobíme ho tak, že smícháme čtyři díly kompostu, čtyři díly vrchní zeminy a jeden díl písku. Pokud při sázení používáme tento substrát, nemusíme už ani přidávat žádné hnojivo.

Kdybychom hnojivo přeci jen chtěli využívat, můžeme si z kompostu připravit tzv. „kompostový čaj.“ Vyrobíme jej jednoduše tak, že trochu kompostu máčíme ve vodě, a tu potom scedíme. Výsledkem je přírodní hnojivo bez chemikálií a vysokého obsahu solí, které obsahují tekutá hnojiva z obchodu.

Kompost lze využít i k mulčování. Nejen, že bude udržovat kolem vaší rostliny vláhu a bránit růstu plevele, navíc bude sloužit také jako hnojivo. Výhodou je, že když prší, všechny živiny stečou spolu s deštěm do půdy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47