Vyrobte si sušičku ovoce a zeleniny na solární energii

 Zahrada 
04. srpna 2017 17:05 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jedna z variant sušičky. Kreativitě se meze nekladou. internet
Představte si, že chcete sušit větší množství meruněk a později i dalšího ovoce. Představte si horko, které panuje venku, a do toho zapněte elektrickou sušičku. Tahle situace má jediné řešení. Nechte sluníčko, ať usuší meruňky samo. Dáme vám tip na jednoduché zařízení, které zvládne každý kutil.

Potřebné materiály

Na výrobu se hodí laťovka nebo překližka. Část, která má absorbovat sluneční energii by měla být z odolného černého materiálu. Vnější krytí z čirého plastu, plexiskla nebo jiného podobného materiálu. Na síta na ovoce pak užijete jemnou síťovinu napnutou v dřevěných rámech.

Princip

Sušička se skládá z šikmé části kryté průhledným plastem, která má dole otvory. Nasátý vzduch se ohřívá a stoupá vzhůru do části, kde je naskládané ovoce. V horní části celého zařízení jsou výstupní otvory, kterými horký vzdych odchází pryč.

Výhody

Sušička je kompletně pasivní. Nepotřebuje k sušení žádnou elektrickou energii. Šetří proto životní prostředí a můžete ji používat i na místech, kde žádné připojení k proudu není.

Varianty

Jak vidíte z přiložených obrázků, sušičku můžete vyrobit v mnoha obměnách a velikostech. Záleží na vaší potřebě a na tom, jaký materiál máte po ruce. Pro větší sušičky se hodí opatřit je v přední části kolečky, protože bývá třeba několikrát denně se sušičkou manipulovat a najít správnou polohu vůči slunci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod