Majitelům malých pozemků mohou přijít vhod vertikální zahrady

 Zahrada 
18. července 2017 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Pokud potřebujete ušetřit místo, můžete si vytvořit vertikální zahrádku na stěně. Shutterstock
Pokud máte kolem domu jen malý pozemek, ale nechcete se vzdát zahradničení, můžete si vytvořit takzvanou vertikální zahradu. Oblíbené bylinky nebo okrasné květiny tak můžete pěstovat i doslova na miniaturním dvorku. A nebo na balkoně.

Profesionální vertikální zahrady jsou stavebně i finančně náročnější, pokud tedy chcete ušetřit a vytvořit si na stěně zahrádku vlastníma rukama, vyzkoušejte některý z následujících tipů. Kromě toho, že si vytvoříte něco pěkného, ještě často zužitkujete staré věci, které by třeba jinak putovaly do odpadkového koše nebo na skládku.

Na vertikálních záhonech není nic složitého, s oblibou se dělají z palet, barelů, kari sítí nebo nad sebou zavěšených truhlíků. A pěstovat v takové zahrádce jde opravdu cokoliv, včetně zeleniny. Hlavní výhodou vertikálních zahrad je, že nezabírají cennou plochu ve vodorovném směru.

1. PET lahve

Systém z PET lahví je mimo jiné jedinečný tím, že při zalévání se spotřebuje jen velmi málo vody. Proto se hodí do měst, kde se platí za každou kapku vody. V lahvích sice nevypěstujete žádné velké rostliny jako třeba rajčata, ani s kořenovou zeleninou byste neuspěli, ale je vhodná na zasazení různých druhů salátů, špenátu nebo bylinek. Také jahodám se v nich bude dobře dařit. Další její využití najdete v pěstování menších květin, například drobnější letničky budou to pravé.

 Z PET lahví je možné vyrobit vertikální zahradu různými způsoby. Asi nejjednodušší je proměnit lahve v závěsné truhlíky. Stačí vystřihnout v láhvi patřičný otvor, prorazit dvě sady protilehlých otvorů k provlečení lanka a udělat dírku i vespod pro odtok přebytečné vody. Pak už jen upravenou lahev naplňte zeminou, osázejte dle libosti a zavěste.

2. Plechovky

Různé druhy zeleně od květin, přes bylinky, zeleninu, až po drobné ovoce jako jsou jahody, lze pěstovat také v různých typech kontejnerů, které po zavěšení na háčky nebo opěrnou konstrukci vytvoří působivou vertikální zahrádku. Využít k tomu lze plechovky nejrůznějších velikostí.

3. Paleta

I z obyčejné palety lze vytvořit krásnou vertikální zahradu. Stačí natlouct pár prken tak, aby vám vytvořily police. Paletu můžete natřít i nějakou barvou podle vlastního vkusu. Pak do vzniklých polic jednoduše dejte kvetináče a pokud si touto stěnou budete chtít ozdobit třeba balkon, raději ji k zábradlí z bezpečnostních důvodů připevněte lanem nebo drátem.

4. Okapy

Vertikální zahrádku lze vytvořit i pomocí zbytků okapů. Stačí si je nakrátit podle požadované délky a pak zavěsit buď na řetízek nebo na lanka. Vzniknou tak v podstatě truhlíky, které zavěsíte nad sebou.

5. Květináče

k vytvoření vertikání zahrady vám poslouží i staré květináče. Zavěsit je můžete nejrůznějším způsobem, například pomocí kari sítě. Fantazii se ale meze nekladou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47