Solární osvětlení na vícero způsobů

 Zahrada 
27. července 2017 23:24 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Solární svítidla vám můžou zpříjemnit chvíle strávené na zahradě. Shutterstock
Solární svítidla jsou rok od roku populárnější. Kdo má alespoň malou zahrádku nebo třeba i balkon, ten je používá. A není divu, vždyť jde o šikovné „dva v jednom“.

Solární svítidla jsou stále populárnější. Jejich využití je široké a hlavní výhodou je, že zdrojem jejich energie je slunce. Podívejme se, jaká solární světlamůžeme nalézt.

Malé a přenosné

Malé, kompaktní, které mohou v sobě zahrnovat několik funkcí. Základní funkcí je svícení. Mohou se používat na osvětlení stanu, terasy nebo menšího prostoru. Vhodné jsou pro kempink, rybolov, turistiku, ale jejich využití je široké. Energii mohou získávat ze slunce díky integrovanému solárnímu panelu. Takové svítidla mají různé podoby, od běžně známých malých luceren, přes přenosné ruční baterky až po nafukovací svítidla, které v zavazadle zaberou jen málo místa. Mnohé z takových malých solárních svítidel mohou být současně i záložním zdrojem pro mobilní telefony, díky zabudované baterii a USB výstupu.

Designové

Solární svítidlo neznamená jen funkčnost. Výrobci už dávno pochopili, že technologie může být spojena i s designem, a tak spojily technické řešení do jednoho celku způsobem, který na první pohled neprozrazuje, co takové svítidla skrývají.

Základem je svítidlo, které získává energii pomocí slunečních paprsků. Přes zabudované fotovoltaické panely získává elektrickou energii pro zabudovanou baterii, díky které dokáže solární svítidlo svítit dlouhé hodiny. Takové designové svítidla najdou své místo například na stole na terase nebo balkoně, mohou být zavěšeny v různých podobách na zahradě, balkoně nebo plotě. Speciální designové solární lampy dokáží osvětlit prostor přímo z vodní hladiny zahradního jezírka nebo bazénu. Díky zabudovanému solárnímu panelu si baterii dobíjejí přímo na hladině, není třeba je z vody vybírat. A i přesto, že jsou to svítidla, plovoucí na vodě, jsou zcela bezpečné. 

Funkční

Základní funkcí všech svítidel je osvětlení určitého prostoru. Osvětlit nejen malý prostor, ale i větší plochy, dokáží i solární svítidla. Ať už jde o osvětlení okolí domu, příjezdové cesty, dvoru nebo parkoviště, solární LED reflektor je alternativou běžných svítidel. Rozdíl je v tom, že pro solární venkovní osvětlení nepotřebujete tahat kabely s elektrickými rozvody, kopat na pozemku nebo zasekávat do fasády. Nakolik zdrojem energie je slunce, stačí umístit svítidlo na požadované místo, a solární panel nastavit na sluneční plochu. Výhodou je, že svítidlo může být i na stinném místě, ale solární panel může být od svítidla i vzdálený, připojí se jen kabelem. A pokud nevyhovuje umístění, prostě se jen přemístí. Bez potřeby další elektrické přípojky.

Zahradní

Nesmíme zapomenout ani na solární osvětlení na zahradu. Vždyť vytvoření noční atmosféry v pěkně upravené zahradě potěší oko nejen toho, kdo se o zahradu stará, ale i oči ostatních, kteří do zahrady pohlédnou. Osvětlit si chodník malými solárními světýlky, přisvítit zátiší sloupovou solární lampou nebo rozvěsit různé designové svítidla po stromech, to vše může změnit charakter zahrady. Velkou výhodou solárních svítidel je to, že nepotřebujete táhnout elektrické rozvody, rozmístění svítidel můžete kdykoliv měnit, a nemusíte se bát ani o bezpečnost. Jelikož solární zahradní svítidla jsou napájeny velmi nízkým napětím, při náhodném poškození jsou zcela bezpečné i pro děti a domácí zvířata.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod