Jak vybrat správný skleník pro vaši zahradu? Poradíme

 Zahrada 
22. května 2019 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vybírejte ho proto podle toho, co chcete ve skleníku mít Shutterstock
Pěstování na zahradě dnes patří ke každému rodinnému domu. Ne každý má však skleník, kde můžete mít plodiny i v nezvyklou dobu. Skleníky mohou mít různou velikost, tvar i vybavení. Vybírejte ho proto podle toho, co v něm chcete mít.

Skleník umožňuje pěstovat například zeleninu, rostliny, ale také květiny v místech, kde by se jim za jiných okolností nedařilo, nebo v čase, kdy by jinak nerostly. Urychlují a zvyšují třeba úrodu rajčat, paprik, okurek, ale můžete se díky nim kochat i orchidejemi, kaktusy nebo sukulenty.

Materiál a cena

Než si skleník pořídíte, ujasněte si, co v něm chcete pěstovat, v jakém množství a taky kolik na to máte času. Rozhodující bude i cena, protože různé materiály a vybavení vyžadují různé množství peněz.

Podle tvaru mohou být skleníky obloukové, ve tvaru písmene A nebo postavené ke zdi případně k rohu domu. Velmi oblíbené jsou obloukové skleníky, které preferují běžní zahrádkáři. Jejich konstrukce nabízejí lepší využití prostoru. Většinou nepotřebují žádný základ a kotví se přímo do půdy pomocí speciálních kotev.

Skleníky postavené u stěn jsou obvykle z lehké hliníkové konstrukce. Výhodou je rychlá výstavba a využití prostoru kolem domu. Patří také k nejlevnějším, takže se ani tolik neplácnete přes kapsu. Vytápět ho můžete i přebytečným teplem z domu. Využívají ho především pěstitelé kaktusů.

Typ ve tvaru písmene A je konstrukce s výhodou instalace okapu na sběr dešťové vody. Důležitá je správná výška skleníku, aby se v něm vzpřímený člověk cítil dobře. Konstrukce má profily z žárově pozinkovaného plechu o síle asi jednoho milimetru.

Profesionální skleník

Výplně jsou buď z polykarbonátu se zastavenými komůrkami o síle necelého centimetru, nebo se nabízí skleníkové sklo s efektem rozptýlení slunečních paprsků o síle skla asi čtyři milimetry. Můžete si také nechat udělat profesionální skleník přímo na míru.

Mívá konstrukci z hliníku, protože nepodléhá korozi v prostředí, kde je vlhko nebo se střídají teploty. Opláštění je polykarbonátové různé sloušťky. Pro celoroční vytápění se vyplatí tloušťka dva centimetry. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, která jde mnohdy do desítek tisíc korun. Jaké nářadí nesmí chybět na zahradě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum