Nejjedovatější pavouk v Čechách může způsobit horečky i ochrnutí

 Zahrada 
23. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  16
📷
3 fotografie v galerii
Zápřednice jedovatá patří mezi naše nejvíce nebezpečné pavouky. Shutterstock
Říká se, že pavouci přinášejí štěstí, a proto je spousta lidí z domu nevyhání. To ovšem ale neplatí o zápřednici jedovaté, která se v posledních letech v našich krajích začala bohatě vyskytovat i přesto, že se dříve jednalo spíš o vzácný druh.

Jak jedovatý pavouk vypadá

Jedná se o poměrně velkého a nápadného pavouka, který může dorůstat až do velikosti 1,5 centimetru počítáno bez končetin. Samice tohoto druhu mají méně výrazné zbarvení – převládá u nich zelenkavě zbarvený zadeček, který se ke konci života mění spíš do béžova. Samci mívají zadeček žlutý s nápadným podélným tmavě zbarveným pruhem. Klepítka a hlavohruď jsou u obou pohlaví zbarveny do oranžova až červena.

Kde zápřednici jedovatou najdete

Tito pavouci si dělají poměrně velký zámotek na vrcholcích rostlin. Nejčastěji si jej vytvářejí v květenství třtiny křovištní, ale často je objevíte i v dalších vhodných rostlinách, jako jsou ovsík nebo lipnice. Zaznamenány však byly nálezy i mezi listy rákosu. S dospělými pavouky se v přírodě můžete setkat od počátku července až do listopadu.

Jak moc je jedovatá?

Zápřednice jedovatá vám svým kousnutím může způsobit nejen velkou bolest, která je prý několikanásobně vyšší, než při bodnutí včelou, ale také vysoké horečky, pocity úzkosti a chvilkové ochrnutí okolo místa pokousání, které s největší pravděpodobností oteče. To vás sice může rozhodit, ale ve většině případů není nutné vyhledat lékařskou pomoc. Následky kousnutí většinou do 24 hodin samy odezní.

Jediný jedovatý pavouk?

V České republice máme mnoho pavouků, kteří jsou jedovatí. Většina z nich však dorůstá tak malých rozměrů, že nejsou schopni prokousnout lidskou kůži. Výjimku tvoří pouze pakřižákovití, kteří postrádají jedovou žlázu. Kvůli miniaturním rozměrům našich pavouků však většinou žádné nebezpečí nehrozí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47