Pastva pro oči a úleva pro ruce: Vysaďte si na zahradě vznešený trávník

 Zahrada 
01. srpna 2019 09:42 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Všechno co je na zahradě zelená plocha, lidé většinou nazývají trávníkem Shutterstock
Vysadit si do trávníku plevel je stále oblíbenější úprava zahrad. Myslíte si, že je to hloupost? Vůbec ne. Trávníku s plevelem se dokonce vznešeně říká botanický trávník.

Všechno co je na zahradě zelená plocha, lidé většinou nazývají trávníkem. Mnohdy se s ním trápíme, doséváme, zavlažujeme, provzdušňujeme, ale často to tak nějak stále není ono. Když se pořádně podíváme zblízka, zjistíme, že tráva tam skoro neroste a je jí tam poskrovnu. Máme tam jetelíček, sem tam pampelišku, nějaký ten mech a kdoví co ještě. Pak tu roste něco, co sice vypadá jako tráva, ale botanicky to tráva není. Ale dobře se to udržuje a většinou nám to tak stačí. Tak proč si takovou pestrou zelenou plochu na zahradě nevytvořit cíleně? 

Co je botanický trávník?

Botanický trávník je takový, kde rostou i různé druhy plevele. Takový porost je odolnější a nemusíme se o něj tolik starat jako o trávník, kterému se říká tzv. intenzivní trávník. Což je trávník pravidelně sekaný, pravidelně hnojený, zavlažovaný a časově velmi náročný na údržbu.

Botanický trávník je méně náročný na údržbu a jako bonus navíc kvete. Pokud byste si jej chtěli vytvořit, zasázejte si do pěstěného trávníku plevele. Ideálně rostliny drobnějšího vzrůstu, které se rozmnožují vegetativní cestou, oddenky a kořenovými výběžky. Jsou to mochny, rozrazily popence, rožce, sedmikrásky. Posledně jmenované sice vytěsňují trávu, ale vzhledově trávník zkvalitňují. Naopak nevhodné druhy plevele jsou jitrocel, pcháč, pampelišky a bodláky, které jsou v trávě problémem, protože ji utlačují.

Ideální je plevele vysadit třeba tam, kde se venčil váš pejsek a trávu tak trochu vyhubil. Ale na trávníku mohou vzniknout místa s vypálenou trávou i z jiných důvodů. A například takový jestřábník se zde dobře uchytí a místo tak brzo zaroste jeho oddenky.

Kde plevel získat?

Plevel získáte v přírodě, na louce, v příkopě. Jenom přesadíte a pak zaléváte. Údržba takového trávníku je jednodušší, na jaře ho můžete provzdušnit, pak občas zalít, ale mnohem méně sečete. A on se vám odmění svou pestrostí barev a vůní. Možná pak zjistíte, že ten "anglický" trávník, s kterým se tolik nadřete, je vlastně tak trochu nudný. (Dále čtěte: Vyvarujte se těchto nejčastějších chyb při sekání trávníku).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve