Robotické sekačky usnadní péči o trávník. Musíte ale vědět, jaký typ vybrat

 Zahrada 
15. července 2020 15:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Robotické sekačky člověku usnadní spoustu práce Depositphotos
Kdo má rád dokonalý trávník, ale nechce se mu pravidelně vytahovat sekačku a trávit hodiny sekáním, může se poohlédnout po robotické sekačce. Ta veškerou práci udělá za vás.

Robotická sekačka je automatizovaný zahradní stroj, který zcela samostatně a neustále udržuje travní porost vaší zahrady. Jde v podstatě o malinkatou rotační sekačku, doplněnou o elektronickou obsluhu, která ji zcela samostatně ovládá. Nedílnou součástí stroje jsou dnes již standardní li-ion baterie. Ty pohánějí jak motor žacího ústrojí, tak vlastní pojezd sekačky. V případě, že se kapacita baterií blíží k nule, sekačka tento stav sama rozpozná a opět zcela samostatně vyhledá svou dokovací stanici, do které si zajede pro nový přísun energie.

Jak to funguje

Navigace robotické sekačky je založena na vymezení sekacích zón. Těch může být pro optimalizaci rovnou několik a vymezují se položením vodiče (drátku) do trávníku. Ten se ukládá na trávník, nebo asi 5 cm pod povrch, a stará se o to, že sekačka nenabourá do plotu, neposeká záhon plný květin, nebo nespadne do zahradního bazénu. Přiblíží-li se sekačka k vodiči, otočí se, a pokračuje jiným směrem.

Můžete se spolehnout na to, že robotická sekačka poseká každičké stéblo. Postupně poseká celou plochu. Sekačka pracuje neustále vyjma dvou případů – když se nabíjí, anebo když prší. Většina dnešních robotických sekaček je vybavena dešťovým senzorem. Začne-li během práce pršet, sekačka to rozpozná a jde si dát pauzu do dokovací stanice. Déšť sekačce nevadí, činí tak proto, že ví, že sekat trávu za deště není to pravé ořechové.

Obejdou se bez koše

Robotické sekačky nedisponují sběrným košem. To ale neznamená, že vás čeká hrabání trávy. Tato moderní zařízení jsou založena na funkci mulčování. O běžné mulčování, tak jak jej znáte třeba u mulčovacích strojů, se však nejedná. Díky tomu, že robotická sekačka seče neustále, usekává skutečně jen velmi malé kousky stébel. Ty pak snadno zapadnou až ke kořínkům trávníku, kde začnou plnit funkci přirozeného hnojiva. Kousky jsou tak maličké, že je nevidíte, a také díky tomu nebrání přístupu vody do země. Díky tomuto systému hnojení se bude váš trávník krásně zelenat.

Jak vybrat správného robota

Nejdůležitějším kritériem je velikost travní plochy k sečení. Robotické sekačky mohou udržovat 1 000 m2, ale také třeba 4 000 m2, nebo klidně i 20 000 m2. Velikosti pozemku však musí odpovídat výkon robotické sekačky, především pak kapacita její baterie.

Je dobré se o konkrétním typu robotické sekačky poradit s odborníkem. Ten vám mimo jiné doporučí i nejoptimálnější uložení vodiče na vaší zahradě, který rozdělí pozemek do potřebných sekacích zón pro optimální výsledek. Dokonalý trávník budete mít i díky vřetenové sekačce, jak jsme psali zde.

Na co se zaměřit

I když si necháte poradit od odborníka, měli byste vědět, na co se při výběru robotické sekačky zaměřit.

Šířka záběru

Automatické sekačky sice sekají samy, jejich šířka záběru se ale zpravidla pohybuje na mnohem nižší hranici, než je tomu u jiných typů sekaček.

Konstrukce

Robotické sekačky jsou vyrobeny většinou z odolného plastu, který je naplněn různými elektronickými součástkami. Pojezd představují kola, která se starají o plynulý pohon celé jednotky. Zadní kolesa bývají většinou větší, některá jsou dokonce vybavena gumou pro držení ideální stopy.

Výkon

Zatímco u zbylé většiny sekaček počítáme výkon ve fyzikálních veličinách, v případě sekacích robotů hovoříme o posečené ploše za jednu hodinu. Tomuto údaji věnujte mimořádnou pozornost, protože levnější stroje dokáží za hodinu posekat kolem 40 m2 plochy, ty dražší ovšem zvládnou klidně 130 m2 a více.

Spotřeba elektrické energie

Ruku v ruce s výkonem jde i spotřeba elektrické energie. I tohle je důležitý parametr, protože pokud potřebujete sekat často, nároky na spotřebu se samozřejmě úměrně zvyšují. Zatímco levnější automaty spotřebují kolem 20 Wattů za hodinu, jiné si z elektrické sítě vemou klidně i dvojnásobek.

Svahová dostupnost

Při výběru sekačky se rovněž zaměřte na maximální svahovou dostupnost, kterou je schopen daný stroj zdolat. Některé dokáží pokořit pouze 14° a jiné i několikanásobně víc.

Speciální funkce

Jelikož jsou robotické sekačky dosti drahé, výrobci využili chytré elektroniky a do zařízení instalují všemožné speciální funkce. Některé sekačky mají alarm, PIN kód, zámek instalace, časový zámek, senzor pro zvednutí, senzor náklonu, senzor deště či GPS modul.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47