Zazimujte růže před nástupem zimy

 Zahrada 
29. září 2017 10:28 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Růže jsou poměrně choulostivé, v rámci podzimní údržby zahrady je proto opatřete přikrývkou. Shutterstock
Růže se stříhají poprvé na podzim. Ať už pěstujete růže popínavé, keřové či stromkové, všechny budou s blížící se zimou potřebovat ochranu před mrazy, i když u každé se bude něčím lišit.

Růže patří k vůbec nejčastěji vysazovaným rostlinám, které se vyskytují na zahradách u rodinných domů. Stejně jako většina dalších rostlin i růže, ať už jde o keřové a stromkové varianty nebo minirůže v květináčích, potřebují před příchodem zimy zvýšenou péči, aby během chladného období přežily.

Podzimní stříhání růží podle druhů

Keříkové růže: říká se jim i čajové a péče o ně je nejsnadnější: stačí je zkrátit a přihrnout kompostem, zeminou nebo hnojem do výšky 20 – 30 centimetrů. Z hromádky by měly trčet jen malé části růží. Jako nejvyšší vrstvu možno použít mulčovací kůru, která zabrání mrazu proniknout do hlubších vrstev.

Stromková růže: zkrátíte nejdelší části a korunku zabalíte do světlé netkané textilie. Použít můžete to, co máte doma, ale dají se i zakoupit speciální pytle. Obojí na růži upevněte, aby to odolalo i větru. Jako pomůcku lze použít dřevěné kůly nebo větve. Žádnou z růži nikdy nebalte do folie, v níž by se mohla zapařit! Spodní část lze také zahrnout
Pnoucí růže: ty potřebují oporu v každém případě. Výhonky k ní přivažte a spodní část zahrňte jako v prvním případě. 

Popínavé (půdopokryvné) růže: tady pouze korigujte směr růstu (např. pomocí kolíků), přihrnování není nutné.

Malé růžičky v květináčích: vhodné je jejich vložení do půdy tak, aby do mrazů stihly zakořenit. Následující jaro totiž krásně porostou a pokvetou a je škoda nechávat ji zakrnět v malých květináčích. Zazimujete ji tak, že proberete poškozené části rostlinky a přihrnete ji přibližně do dvou třetin.

Ponechat růže volně zcela nezakryté je lehkomyslnost. Navíc ochrana chrání v současných roztodivných zimách růže také před nárazovými paprsky slunce, které jsou také nyní škodlivé. Tradičně se růže na zimu přihrnují zeminou, tzv. nakopčí do výšky asi 20 cm. Zahrnou se celé keříky pomocí motyky nebo opatrně rýčem (velkou zahradnickou lopatkou). Pozor však při nahrnování, abyste zeminu neshrnuli tak, že obnažíte kořeny! Také pozor, abyste keřík nezasáhli nářadím a nepoškodili.

Další velmi praktickou možností je navrstvit na růže speciální mulč na růže, která je z jemně drcené kůry. Hustější výsadbu jím můžete prosypat plošně. Takto nakopčené růže ještě překryjte chvojím (nejlépe jedlovým, které neopadává) nebo zahrňte listím. Další možností je použít béžovou netkanou textilii, od které keříky obalíte a textilie u paty keříku dobře upevníte, ale tak, aby se nezařezával úvazek do keře. Textilie se velmi osvědčila na větrných stanovištích. Na hodně větrném stanovišti můžete udělat celou zástěnu z větrné strany.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008